DOSTUPNOST zdravstvene zaštite svim građanima, ulaganje u poboljšanje uslova za prevenciju bolesti i lečenje pacijenata, kao i rada zaposlenih, ciljevi su rukovodstva DZ "Voždovac".

Tokom protekle dve godine rekonstruisane su ambulanta u Prnjavoru, zdravstvena stanica u Ulici Vojvode Stepe 226, gde posle deset godina, ponovo radi stomatološka ordinacija, opremljena po najmodernijim standardima.

U razgovoru za "Novosti" dr Nevenka Veličković, v.d. direktora DZ "Voždovac", ističe da je adaptiran i prostor laboratorijske dijagnostike u centralnom objektu, a najponosniji su na Službu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, salu za psihofizičku pripremu trudnica i odeljenje interne medicine, koja su sredili iz sopstvenih sredstava.

Ambulanta u Prnjavoru bila je u izuzetno lošem stanju, a uslovi za lecenje pacijenata, kao i uslovi za rad, nedopustivi i neprimerni. Poljski toalet, tehnička voda, peć bubnjara...sada su prošlost.

- Uz veliku pomoć opštine Voždovac, i zalaganje predsednika, građani su dobili savremenu ambulantu - kaže dr Veličković. U toku je nabavka aparata za kompjutersko određivanje vidne oštrine za odeljenje oftalmologije.

Opremljen je i kutak zdravlja, gde deca i odrasli, svakog dana u razgovoru sa lekarima i medicinskim sestrama, mogu da dobiju savete za unapređenje zdravlja, ali i da izmere krvni pritisak, odrede nivo šećera u krvi. U službi pedijatrije u naselju Stepa Stepanović mališani mogu da crtaju, pišu i igraju se dok čekaju.

- Po dolasku na mesto v.d. direktora, pre dve godine zatekla sam neraspakovan analogni mamograf, još iz 2008. godine - ističe dr Veličković. - Zbog velikog dijagnostičkog značaja ovog aparata u okviru oportunog skrininga, radiolog je poslat na dodatnu obuku, opremljen je kabinet i uvedena nova dijagnostička usluga. Nadam da će u skorije vreme biti i digitalizovan. U sklopu radiološke dijagnostike, opremljen je kabinet za digitalni rendgen aparat, po svim standardima. Uvedene su i nove zdravstvene usluge, ultrazvuk kukova dece, kao i kolor dopler krvnih sudova vrata.

Doktorka Veličkovižć uvela je praksu "otvorenh vrata" za pacijente i zaposlene, koji mogu da iznesu svoje sugestije, primedbe, predloge...

BANjICA, KUMODRAŽ, RIPANj
U PLANU je izgradnja zdravstvene stanice na Banjici, kao i potpuna rekonstrukcija ZS u Kumodražu, kao i ogranka u Ripnju.

- Grad je izdvojio 17.5 miliona dinara za investicione radove za naš dom zdravlja - navodi dr Veličković. - Radi se projekat rekonstrukcije fasade ogranka u Šumicama, kao i sanacije krova i mokrih čvorova. Na centralnom objektu u Ustaničkoj 16 biće saniran ravni krov, a planiran je i novac za izradu projekta za novu zdravstvenu stanicu na Banjici.