Radijatori od jutros topli zbog naglog pada temperature

Tanjug

06. 11. 2019. u 10:58

Радијатори од јутрос топли због наглог пада температуре

Foto: D. Milovanović

Očekuje se da stanovi korisnika budu topli od 10 sati
Beogradske elektrane saopštile su da je jutros počela isporuka toplotne energije.

"Odluka o pokretanju daljinskog sistema grejanja doneta je zbog neočekivane nagle promene spoljašnje temperature vazduha", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da stanovi korisnika budu topli od 10 sati.

Vršilac dužnosti direktora „Beogradskih elektrana" Rade Basta pojasnio je sinoć kada se prekida isporuka toplotne energije u toku grejne sezone na osnovu odluke Skupštine grada i zbog čega ovih dana radijatori u beogradskim stanovima nisu bili topli.

PROČITAJTE JOŠ -Plaćaćemo skuplje Infostan, povećana cena ovih usluga

- S obzirom na neuobičajno visoke spoljašnje temperature vazduha za ovo doba godine, a poštujući odredbe akata u kojima je jasno navedeno da: „isporuka toplotne energije u grejnom danu ne vrši se uopšte kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu između 6 i 9 časova temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa", „Beogradske elektrane" nisu isporučivale toplotnu energiju proteklih dana, naveo je Basta u saopštenju, dodajući da grejanje nije planirano ni za 6. novembar.

To je jedan od razloga zbog čega se ni u jutarnjim i večernjim satima nije mogla isporučivati toplotna energija u proteklim danima, jer se temperatura spoljašnjeg vazduha nije spuštala ispod 12 stepeni Celzijusa, tako da je onemogućavala proizvodnju i isporuku energije iz pomenutih razloga, kaže vd direktora "Beogradskih elektrana".

Kada je u pitanju naplata toplotne energije, podseća Basta, ne postoji nijedan pravni osnov da se cene grejanja za potrošače koji plaćaju po paušalnom načinu, prema zagrevanoj površini, koriguju na osnovu toga da li je nekoliko dana bilo toplo, pa su zbog toga vršeni prekidi u isporuci toplotne energije ili zbog navedenih razloga uopšte nije vršena isporuka toplotne energije.

PROČITAJTE JOŠ -Napolju toplo, unutra hladno: Zašto prethodna dva dana nije bilo grejanja u prestonici

U tom smislu, ni kada su niske spoljašnje temperature vazduha pa je neophodno 24.časovno grejanje, nema osnova za povećanje cene grejanja. Podsećam da je u grejnoj sezoni 2017/2018. bilo čak 62 grejna dana u dvadesetčetvoročasovnom režimi koji se nisu odrazili na račune potrošača, naveo je Basta.

Basta u saopstenju podseća da je prema članu 45. Odluke, propisana i temperatura u zagrevanim prostorijama, i to: dnevne prostorije, spavaće sobe, predsoblja, degažmani i kuhinje, iznosi 20 stepeni Celzijusa +/- 1 stepen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Starter

06.11.2019. 11:12

Dok se sa vrha neko ne smrzne nema namigivanja toplanama. Kada ce struka umesto politike da radi svoj posao, a oni samo da potpisuju ugovore, slikaju se na paradama i predstavljaju nas u svetu? Daleko i nedostižno je sanjati o tome.

Klasika

07.11.2019. 06:59

@Starter - Kad uzmeš pare unapred, naravno da ćeš gledati da zakineš gde stigneš....