Trg republike otvoren za saobraćaj

S. B. MILOŠEVIĆ

02. 11. 2019. u 07:40

Трг републике отворен за саобраћај

Autobus 31 saobraća do Studentskog trga Foto Foto: N. Skenderija

Ukinute linije "trola" 19 i 28, trolejbusi 21 i 22 ubuduće će voziti samo do Slavije
SAOBRAĆAJ na Trgu republike pušten je u petak u 18.00. Iako su Beograđani duže od godine iščekivali ovaj dan, kako bi se sve vratilo na staro, žitelje Zvezdare i Konjarnika dočekalo je neprijatno iznenađenje. Ubuduće, trolejbusi 19 i 28 neće saobraćati do centra prestonice.

Linija 19, koja je saobraćala od Studentskog trga do Konjarnika, i linija 28 do Zvezdare, od petka su odlukom Sekretarijata za javni prevoz, ukinute. Ujedno, trolejbusi 21 i 22, ubuduće će voziti samo do Slavije. Autobuska linija 22A koja je tokom rekonstrukcije saobraćala od Slavije do Palate "Albanija", i dalje ostaje u funkciji, samo sada vozi do Studentskog trga.

RASTEREĆENjE NAKON otvaranja Trga republike za nesmetan saobraćaj, primetno je da su ulice u blizini bile rasterećene. Sinoć nije bilo velikih kolona koje su se svakodnevno pravile na uglu Makedonske i Dečanske ulice.

- Zbog preklapanja trasa pojedinih trolejbuskih linija u centralnoj gradskoj zoni sa ostalim linijama javnog prevoza, a u cilju optimizacije trolejbuskog saobraćaja, ukidaju se trolejbuske linije 19 i 28 - navodi se u saopštenju.

Jovica Vasiljević, gradski sekretar za prevoz, kazao je da je ovo odlučeno pošto su želeli da Trg rasterete od saobraćaja.

- Želeli smo da smanjimo broj gabaritnih vozila koja prolaze Trgom, pa smo linije 19 i 28 ukinuli, a 21 i 22 skratili. Sugrađani koji žive na Zvezdari imaju vezu sa 41 i 77. Ipak, ništa nije zacrtano. Pratićemo situaciju narednih dana i saobraćajne zahteve putnika, pa ćemo u skladu s tim i reagovati, uvoditi nove polaske - kaže Vasiljević, za "Novosti".

Ipak, sugrađani negoduju.

PROČITAJTE JOŠ - Dnevnik zabluda: Trg republike

- Trola 28 nam je bila jedina direktna veza sa centrom grada, a sada ćemo biti prinuđeni da presedamo. Iako kroz Dimitrija Tucovića saobraćaju 40 i 77, to su linije koje imaju veoma dugu trasu, pa smo u špicevima prinuđeni da ih čekamo i po pola sata - kaže sugrađanka Marija B.

I dok je na stajalištu u Makedonskoj kod "Politike" linija 28 precrtana sa informacione table, na novopostavljenom stajalištu "Trg republike" u ovoj ulici ispred banke i dalje stoji da ovuda 28 saobraća.

Trolejbuska linija 29 i autobuska linija 31 vraćaju se na redovne trase.

DVOTOČKAŠI PRE puštanja saobraćajnica oko Trga za saobraćaj, priliku da ih prvi isprobaju imali su biciklisti. Malobrojni ljubitelji dvotočkaša biciklističkim stazama vozili su se od 14.00 do 17.00. Svi koji su došli, dobili su i poklone. Organizovan je i program za mališane, kako bi lakše savladali pravila ponašanja u saobraćaju.

Linije 24, 26, 37 i 44 ponovo saobraćaju prema Neimaru, Senjaku i Kneževcu preko Terazija i Kolarčeve ulice, a u suprotnom smeru linija 26 će ići preko Kolarčeve ulice i Terazija, dok će linije 24, 37 i 44 ići preko Makedonske i Dečanske ulice.

Linija 27 ponovo vozi preko Terazija i Kolarčeve ulice.

Linija 32E iz Višnjice ponovo saobraća do Trga republike.

PROČITAJTE JOŠ - Kocke menjaju trase: Trole voze samo do Slavije


TRAMVAJI 7 I 9 MOSTOM PREKO ADE

STARI savski most u subotu i nedelju biće zatvoren za saobraćaj! Radovi će se izvoditi od 7.00 do 22.00, a linije 7 i 9 saobraćaće Mostom preko Ade, dok će autobusi 78 i 83 voziti Brankovim mostom.

Tokom vikenda, tramvaji 7 i 9 će u oba smera saobraćati Savskom, Bulevarom vojvode Mišića, petljom Radnička, Mostom na Adi, Bulevarom heroja sa Košara, Đorđa Stanojevića, Bulevarom Milutina Milankovića, Antifašističke borbe i dalje redovnim trasama. Autobusi 78 i 83 će posle Brankovog mosta, u smeru ka Slaviji, voziti ulicama: Brankova, Pop Lukina, Crnogorska, Braće Krsmanović, Travnička, Karađorđeva i dalje redovnim trasama. U povratku će ići Karađorđevom, Crnogorskom, ka mostu. Uspostavlja se i autobuska linija 7A, koja će voziti od Savskog trga do Jurija Gagarina.

Ovog vikenda i 3L saobraćaće skraćeno, od Omladinskog stadiona do Gospodarske mehane.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

biće tu, dok kažeš metro

02.11.2019. 11:20

Eto, doživeli smo da ovo bude vest: Trg republike otvoren za saobraćaj.

Sadjitarius

03.11.2019. 17:29

Golub je rekao:"ukinuli 28.bice muke za Zvezdarce" i čovek je dobio 76 minusa,eeeeee koliko smo mi odvratan i sebičan narod.Svi koji ste mu dali minus,neka vas Bog sačuva, jer zlo ste vi i razmislite malo o ovome sto ste uradili. A ovo podmuklo i odvratno biće koje je smislilo da se ukinu ove dve linije,kada Beograd godisnje dobija oko 30.000 novih došljaka,on ce tek da vidi sta je uradio.