SUDBINA kultnog restorana u Tašmajdanskom parku "Poslednja šansa", prethodnih dana dospela je u žižu interesovanja javnosti. Vest da će posle tri decenije u zakup ovog lokala ući novo lice, odjeknula je prestonicom, a celu situaciju dodatno komplikuje činjenica da su dosadašnji gazda kafane i Sportski centar "Tašmajdan" u sudskom sporu. Upitno je i to da li će, uprkos svemu, spomenik pesniku Vasku Popi biti postavljen ispred restorana, kako je to najavljeno prošle godine.

Kako kaže Ratomir Vukadinović, koji je poslednjih 30 godina upravljao "Poslednjom šansom", ugovor o zakupu istekao je 30. aprila.

- Licitacija je bila održana još 18. aprila, a ja o njoj nisam bio obavešten - kaže, za "Novosti", Vukadinović. - Po zakonu, nisu ni bili dužni da mi kažu za nadmetanje, ali zašto to nisam zaslužio? Posle tri decenije uspešnog poslovanja, posle mnogo uloženih sredstava i bez dinara duga sve ove godine, kako to da nisam bio podoban?

Pročitajte još - SPOR OKO ZAKUPA KAFANE: "Taš" oštećen za dva miliona?

Prema rečima Vukadinovića, u martu ove godine podneo je zahtev SC "Tašmajdan" za produžetak ugovora, pod uslovima i po ceni koju sami odrede. Kratko mu je odgovoreno da "nemaju ekonomski interes" da bi poslovali sa njegovom firmom "Adino". U maju su ga tužili, jer bespravno radi. Prošlog četvrtka održano je prvo ročište, a sledeće je zakazano za mart naredne godine.

Da li će Vasku Popi biti postavljen spomenik ispred restorana

- Sud neka kaže da li imam pravo ili ne, da li je trebalo da mi objasne zašto nemaju ekonomski interes da rade sa mnom. Do tada, ja ću raditi. Ali "Tašmajdan" je nestrpljiv da sačeka kraj spora, pa mi šalju raznorazne inspekcije. To nema logike, da prijavljuju lokal koji tretiraju kao njihov. Jasno je da žele da me uklone - kaže Vukadinović.

U međuvremenu, nadležni u SC "Tašmajdan" tvrde da su pretrpeli štetu veću od dva miliona dinara, zbog nelegalnog korisnika. Takođe, ističu da je "Adino" blagovremeno obavešten o prestanku važenja Aneksa ugovora o zakupu, kao i da će on biti dat najpovoljnijem ponuđaču na javnom nadmetanju. Ugovor o zakupu produžavan u nekoliko navrata, a poslednji put 2012. godine, na period od 2014. do 2019. godine.

Pročitajte još - Poznata kafana menja vlasnika: Vasko Popa ostaje bez svoje "Šanse"?

USLOVI LICITACIJE

PREMA rečima Ratomira Vukadinovića, sve i da je znao na vreme za licitaciju, ne bi mogao da učestvuje u njoj.

- Uslovi su bili takvi da učesnici konkursa moraju imati minimum 50 zaposlenih, i ukupan promet u poslednje tri godine od 150 miliona dinara. Očigledno je samo jedan interesent mogao da odgovori na ove zahteve - kaže naš sagovornik.