KVALITET vazduha u Beogradu u utorak je varirao od odličnog, preko dobrog do prihvatljivog. Merenja Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZzZJ) objavljena na sajtu "Beoeko", pokazala su da je vazdušni omotač iznad prestonice u utorak u 11.00 bio u zelenoj zoni, odnosno odličnog kvaliteta. Svega tri sata kasnije, u 14.00, vazduh je bio "dobar" - u žutoj zoni, da bi u 15.00 bio na narandžastom, "prihvatljivom" nivou.

Ovakva dinamična situacija ne treba da nas čudi, jer je ovo uobičajeno za klimu Beograda, kaže, za "Novosti", doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Andrej Šoštarić. Pad temperature i pojava vetra u prestonici pročistili su vazdušni omotač, koji je tokom vikenda dostigao visoku koncentraciju zagađujućih čestica - crvenu zonu.

Pročitajte još - Dišemo na škrge i zbog paljenja strnjike: Šta je sve uzrok alarmantnog zagađenja vazduha?

- Promenili su se klimatski uslovi i doveli do promene atmosferskog pritiska - objašnjava Šoštarić. - Takođe, počeo je da duva vetar koji ne pogoduje tome da se zagađujuće materije zadržavaju u nižim slojevima atmosfere. Ovo je dinamičan sistem i situacija se menja iz sata u sat. To što je vazduh u Beogradu ujutro odličnog kvaliteta, ne znači da za nekoliko sati ne može biti zagađen, i obrnuto. Takva situacija će nas pratiti do marta.

Iz GZzJZ navode da boravak na otvorenom, kada je vazduh označen kao "dobar" i "prihvatljiv", ne predstavlja rizik za većinu populacije. Izuzetak su izrazito osetljive osobe, kod kojih se mogu javiti blage i umerene zdravstvene tegobe - simptomi iritacije disajnih organa, kašalj, bol u grlu, i pri nižim koncentracijama zagađujućih materija u odnosu na one koje izazivaju reakcije kod ostalih sugrađana.

NEMA POŽARA U VINČI

NA deponiji u Vinči poslednjih dana nije bilo otvorenih požara, bilo je male količine dima - rekao je u utorak direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić, i istakao da zagađenost vazduha u glavnom gradu nije bila povezana sa tom deponijom. On je podsetio da su poslednji otvoreni požari na deponiji u Vinči bili 2017. godine.