AKCIJA INSPEKCIJE: Odlučno na ljuljaške

M. Stanojković

25. 10. 2019. u 12:34

АКЦИЈА ИНСПЕКЦИЈЕ: Одлучно на љуљашке

Rekviziti za dečju igru između solitera Foto P. Mitić

Inspekcija GO Voždovac naložila uklanjanje igrališta u Stepi Stepanoviću. Aleksandar Savić: Zakon mora da se poštuje, prostor nije atestiran
KADA se prijavi divlja gradnja u nekom kraju, dešava se da se čeka i po nekoliko nedelja da inspektor izađe na teren i zatvori gradilište. Na stranu što je to uglavnom uzaludan posao. Međutim, kad roditelji "prekrše zakon" i samoinicijativno naprave igralište za svoju decu, kao što su to učinili stanari naselja Stepa Stepanović na Voždovcu, inspekcija munjevito reaguje i nalaže da se ljuljaške i tobogani uklone u roku od tri dana. Predsednik Opštine Aleksandar Savić ovim povodom kaže da "zakon mora da se poštuje".

Roditelji iz Ulice Šumadijske divizije nisu čekali da drugi organizuju prostor za igru njihovih mališana, već su se udružili i sami postavili na međublokovskom prostoru sprave za igru. Pojedinim komšijama smetala je dečja graja, pa su brže-bolje igralište prijavili inspekciji.

- Nepoznatom licu se naređuje da u roku od tri dana od prijema rešenja, dovede u uredno stanje zelenu površinu i ukloni postavljenu opremu za decu, tri para ljuljaški, penjalicu most, dva bazena sa peskom, plastični tobogan i kućicu. Ukoliko nepoznati to ne ukloni, biće prinudnim putem ukolonjeno preko drugog lica o trošku izvršenika - stoji u rešešnju koje je okačeno o tobogan.

PROČITAJTE JOŠ - Ordinacije i firme u zgradama: Klijenti defiluju, stanari - negoduju!

Kako su se juče reporteri "Novosti" uverili, rešenje još nije sprovedeno. Mališani su sa roditeljima rano popodne provodili na ljuljaškama i toboganu, ne mareći za preka upozorenja inspektora.

- Ne znam kome je palo na pamet da naloži rušenje - kaže Teodora Rakovac, iz Stepe. - Ova površina nije bila namenjena ničemu drugom. Ovde je uvek puno dece i roditelja. Umesto da naprave igralište i raščiste žbunje prekoputa, oni uklanjaju igralište koje su stanari napravili.

PROČITAJTE JOŠ - Fekalno jezero na Voždovcu: Nemaju sna od kreketanja

Kako za "Novosti" kaže Aleksandar Savić, predsednik Opštine Voždovac, upoznat je sa problemom oko igrališta. A kako kaže, inspekcija je morala da reaguje po zakonu, jer igralište nije atestirano.

- Pravila i zakoni važe za sve - objašnjava Savić.

- U slučaju da igralište nije atestirano, a neko dete se povredi, Opština će biti kriva i platiće troškove tužbe. Uključiću se i videću šta može se uradi. "Zelenilo" jedino ima pravo da napravi igralište i kasnije je nadležno za njega.

Da će zaista doći bager i srušiti dečje igralište izgleda neverovatno. Ostaje nejasno i o čijem trošku će ukloniti sprave kada je reč o nepoznatom prekršitelju zakona. Do tada, dečja graja će i dalje "smetati" komšijama.


KOMŠIJE PODELjENE U DVA TABORA

ZBOG ovog i još jednog igrališta koje su roditelji sami napravili, u maju prošle godine zakuvao se sukob između komšija. Oni su se podelili u dva tabora: oni koji bi da im deca imaju prostor za igru i drugi, kojima smeta dečja graja. I tada su roditelji tvrdili da su preko kompanija pokušali da nađu sponzorstvo kako bi dobili igralište, ali pošto im niko nije odgovarao, uzeli su stvar u svoje ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Dule Dule

25.10.2019. 15:33

Ti što im smeta dečija graja neka idu kod psihijatra ili neka se presele na selo.

Mali Perica

25.10.2019. 17:03

A stalno kukamo kako se ne rađaju deca i kako nas ubi “bela kuga”. Izgleda da mi sami sebe ubijamo. Ne treba nama niko.

Sima

25.10.2019. 19:42

@Sima - A kako ovi novinari spinuju vesti...nije ni cudo sto nam je ovako!!!