IZBEGLIČKE porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su u junu dobile ključeve oko 270 stanova u naselju Kamendin u Zemun Polju, u nove domove još nisu ni kročile. Ali, u neuseljene stanove banuli su vandali, koji su oštetili i pokrali vrata, prozore, slavine, parket.

Gradski Sekretarijat za imovinske i pravne poslove raspisao je javnu nabavku za održavanje objekata i stanova u naselju Kamendin. Rok za dostavljanje ponuda je 22. novembar, a izabrani ponuđač imaće na raspolaganju tri meseca da od oštećenih objekata napravi funkcionalne.

- Objekti su bili kompletno završeni i tehnički pripremljeni - navodi se u konkursnoj dokumentaciji. - U međuvremenu su se, zbog fizičkog uništavanja i odnošenja delova opreme i nekorišćenja objekata dogodila značajna oštećenja, čime su postali nekompletni i nisu u potpunom funkcionalnom stanju.

Ako je suditi prema vrsti planiranih usluga u ovim stanovima, zaključuje se da je iz novih stanova odnet ili oštećen skoro ceo inventar - roletne, stakla na prozorima i balkonskim vratima, brave, radijatori, slavine, umivaonici, ve-ce šolje, kade, ogledala, kablovi, bojleri... Takođe, neophodno je ponovo okrečiti zidove.

- Planiranim uslugama, objekte je potrebno dovesti u optimalno i funkcionalno stanje, tako da se izvrši popravka delova objekata i instalacija, za koje je konstatovano da nisu u funkciji - piše u dokumentaciji. - Za popravke treba koristiti materijale koji su već ugrađivani na objektima tako da budu što sličniji postojećima.

Inače, ovaj stambeno-poslovni objekat u Kamendinu u bloku 2.5 čine dve iste građevine, koje imaju podrum, prizemlje, dva sprata i potkrovlje. Ispred se nalazi parking, zona za odmor i rekreaciju.

Letos su uručeni ključevi 270 stanova izbegličkim porodicama u okviru projekta Regionalnog stambenog programa. Vrednost radova na izgradnji ovog kompleksa bila je 7,9 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija.KOMŠIJE

U BLIZINI stanova za izbeglice nalazi se čitav blok socijalnih zgrada. Pošto u ovom kraju nisu retki incidenti, sumnja se da su pojedine komšije pokrale izbegličke stanove i prodavale inventar.