Brojevi kuća kao za loto: Njih nalaze samo iskusni poštari, njih ni taksisti ne mogu da nađu

M. Stanojković

utorak, 22. 10. 2019. u 17:52

Бројеви кућа као за лото: Њих налазе само искусни поштари, њих ни таксисти не могу да нађу

Ulica Danila Ilića na Karaburmi

Pogrešno numerisanje zgrada i kuća u prestonici svakodnevno pravi zbrku sugrađanima. Ovaj problem je ubedljivo najizraženiji u prigradskim naseljima

RAŠTRKANI kućni brojevi, kojih u prestonici ima mnogo, često umeju da naprave zbrku poštarima, hitnim službama, ali i samim sugrađanima koji stanuju na takvim adresama. Iako je prenumeracija moguća, u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) navode da bi celokupno pretumbavanje zbrkanih tabli u prestonici bilo bi dodatni trošak. Zato se prenumeracija radi samo kada je parni broj zalutao među neparne i obrnuto.

Pročitajte još: Konačno u prestonici sve ulice dobile naziv: Više nema kuće bez adrese

Primera brojeva kuća koji izgledaju kao da je neko izvlačio loto, pa nasumično određivao koji će gde da postavi je mnogo, a na takvu nelogičnost se žale i susedi iz Ulice Danila Ilića na Karaburmi.

- Naša ulica počinje brojem 1C, a moja adresa je 8A, iako je prva kuća u nizu, a komšijska 8 - tvrdi Predrag Aćimović. - Ne znam ko određuje brojeve i kako, a meni su samo jednog dana došli i zamenili table.

Najviše ovakvih ulica sa pogrešnom numeracijom ima na Novom Beogradu, pa samo poštar koji dugo godina drži jedan rejon, može da snađe. Na ovakvim adresama gde jednocifreni skoči za nekoliko brojeva u dvocifreni, iako su zgrade jedna pored druge, komšije često primaju tuđu poštu. Izmešanih brojeva ima i u Ustaničkoj ulici, a haos vlada i u prigradskim naseljima.

Ovakav raspored kućnih brojeva, poput ovog u Danila Ilića, tvrde nadležni u Republičkom geodetskom zavodu, ne predstavlja nikome problem. Za građane i sve dostavne službe je najvažnije, po njihovom mišljenju, da su sve ulice označene tablama sa nazivima i da svi objekti imaju kućne brojeve.

- Saglasni smo da takvih slučajeva ima mnogo i naravno da postoji način da se uredi niz kućnih brojeva - navode u RZG. - Ipak, kada bi se uradila prenumeracija, to bi podrazumevalo i promene podataka o adresi građana i ličnim dokumentima, kao i trošak označavanja objekata novom tablicom na terenu. Prenumeraciju radimo samo kada u jednoj ulici postoje duplirani brojevi ili kada nisu pravilno raspoređeni sa parne i neparne strane.

Muku muče i dostavljači hrane, pa čak i iskusni taksisti, ali i sugrađani kada prvi put krenu nekome u goste. Ipak, ovakva neuređenost u mnogim delovima prestonice najrizičnija je za vozila hitnih službi, jer jedan pogrešan broj može skupo da košta.

ZA NOVOIZGRAĐENE OBJEKTE SLOVNA OZNAKA

NOVOIZGRAĐENI objekat u ulici u kojoj svi već imaju kućne brojeve teško može da dobije ceo broj.

- Objektu sagrađenom između dva postojeća objekta posle obavljenog numerisanja, utvrđuje se broj prvog susednog objekat s manjim kućnim brojem, kome se dodaje slovna oznaka po azbučnom redu sa narednom slovnom oznakom - navode u RGZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije