London pa Beograd: Stižu pametne klupe

Tanjug

21. 10. 2019. u 23:59

Лондон па Београд: Стижу паметне клупе

Foto Beoinfo

Reč je o klupama koje koriste solarnu energiju i omogućavaju građanima i turistima da dopune baterije na mobilnim uređajima
Nakon Londona, Beograd će biti prvi grad koji će dobiti mrežu "pametnih klupa" koje će građanima i gostima srpske prestonice boravak na gradskim ulicama učiniti komfornijim, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Kako se navodi, reč je o klupama koje koriste solarnu energiju i omogućavaju građanima i turistima da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, ali i da, uz predah na klupi, dobiju podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i nivou buke.

Te klupe su, inače, već postavljene na nekoliko lokacija u gradu, među kojima je i Trg republike.

PROČITAJTE JOŠ -Bogatija turistička ponuda: Plutajuća atrakcija na Adi

Nove tehnologije su sastavni deo naših života i grad u kojem živimo trebalo bi da prati njihov razvoj i pruža održiva rešenja kako bi postao bolje mesto za život i, pre svega, olakšao ljudima obavljanje dnevnih obaveza, navodi se i ističe da su "pametne klupe" samo jedan korak u tom pravcu.

Foto Beoinfo


Kako se dodaje, očekuje se da Beograd u budućnosti ima čitavu mrežu "pametnih klupa" u različitim delovima grada koje će činiti jedinstvenu infrastrukturu za uvid u podatake o životnoj sredini, lakše povezivanje putem modernih tehnologija i ugodniji boravak na javnim površinama.

Podseća se da održivi izvori energije nisu samo trend, već potreba velikih urbanih sredina i dodaje da je solarna energija kojom se napajaju "pametne klupe" idealno rešenje jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna.

Pre tri godine, London je prepoznao ove vrednosti i u saradnji sa srpskom start-ap kompanijom "Strawberry energy" lansirao mrežu od 40 klupa koje do sada imaju vise od pola miliona korisnika, piše na sajtu Gradske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

yugovic

22.10.2019. 00:51

Bilo ih je nekoliko ugradjeno na setalistu u Dobroti -Boka Kotorska ali su "pametni idioti" uspjeli da ih uniste.Nadam se da u Beogradu nema takvih ,pa ce klupe potrajati malo duze .Good Luck .

Ivan

22.10.2019. 04:07

Najobicnije bacanje para. "Pametna klupa" - najobicniji solarni panel, baterija i par skupo placenih dasaka.

Dačo

22.10.2019. 05:17

Најпре средите аутобуске станице са клупама, против сунца и кише,да људи могу да се склоне од добијених података са паметних уређаја о времену,,зар не

Никола

22.10.2019. 06:51

Београђанима више требају "паметни аутобуси" који неће да касне и у којима неће бити гужве. А мобилни могу да допуњују код куће или у кафићу ако баш морају да куцкају поруку или играју игрицу.

bata

22.10.2019. 07:49

Bogate li Srbije,sve imamo i sve nam je u drzavi uredjeno samo jos to fali.BEOGRAD NIJE SRBIJA:Dajete i besplatan internet a gradjanima ni kucne telefone ne omogucavate da imaju kao na primer u selu Ticevcu kod Pozarevca,jos pre jedanaest meseci su preseceni kablovi i jos nisu popravljeni.SRAMOTA!!!!!!!