DA bahatost investitora koji, navodno, nelegalno gradi u naselju Filmski grad na Čukarici nema meru, svedoči novi primer podizanja spratova na postojećim zgradama. Osim što je, kako komšije tvrde, bez dozvole proširio baštu popularnog lokalnog restorana i podigao objekat u kom je otvorio frizerski salon, sada u istom bloku stambenih objekata u Kneza Višeslava niču šesta i sedma etaža. Za koju namenu, zasada nije poznato.

Prema rečima ogorčenih komšija, koji mesecima trpe buku i gledaju kako im se naselje nadograđuje, a javne površine zauzimaju, graditelju i preduzetniku koji je dobro poznat svim susedima, niko ne može da stane na put.


PROČITAJTE JOŠ: Čukarički rukavac bez šuta i plastike

- Nemoćno sve posmatramo - kaže M. M. iz čukaričkog naselja. - Prvo je nelegalno nadziđivao na petospratnici u kojoj inače živi, na broju 124, a sada, kako sam saznala, kupio je stan u ulazu na broju 130 i tu počeo da zida šesti i sedmi sprat.

Komšije ne odustaju od toga da investitor treba da bude kažnjen i gradnja da se zaustavi. Međutim, iako su organizovano svaki put slučajeve prijavljivali nadležnoj inspekciji, ona još nije izašla na teren.

- Naše zgrade nisu prošle proces legalizacije. Kako se sve ovo događa, a onaj ko treba da reaguje žmuri, stvarno nam nije jasno. Opravdano verujemo da je sve zataškano - kaže naša sagovornica.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove ovim povodom rekli su nam da je reč o objektu Preduzeća "Stankom", koje je u stečaju i da postoji rešenje o građevinskoj dozvoli, ali ne i upotrebna dozvola.

- Građevinskom inspektoru nije bio omogućen ulazak u stan iz kog se vrše radovi na predmetnoj nadogradnji, te će građevinski inspektor preduzeti neophodne mere u cilju utvrđivanja identiteta investitora, i u toku je izrada odgovarajućih kaznenih prijava nadležnim organima - rekli su nam nadležni.

Poslednji put, o mukama komšiluka iz Kneza Višeslava povodom divlje gradnje, "Novosti" su pisale u martu ove godine. Tada je problem bilo podizanje sprata više na broju 124, ali situacije sa problematičnim komšijom su se i pre toga ređale. Kako su nam tada ispričali susedi, sve je počelo kada je otvoren restoran "Žaklin Kenedi" u Filmskom gradu. Stanari su provodili besane noći zbog zujanja ventilacije iz lokala, a onda su usledili građevinski radovi. Staklena terasa na više od 150 kvadrata, otvaranje novog ugostiteljskog objekta nekoliko metara niže i dograđivanje frizerskog salona iznad kafića "Kakadu koncept bar" nisu bili dovoljni da zadovolje apetite investitora.


PROČITAJTE JOŠ: Obeležena staza za dvotočkaše: Biciklom od Trga do Kalemegdana

NALOŽENO RUŠENjE

NAKON što je građevinska inspekcija podnela krivične prijave nadležnom tužilaštvu, zbog osnovane sumnje da je investitor podigao bespravno devet spratova u Ulici kneza Višeslava 53 na Vidikovcu, naloženo je da se objekat sruši. Inspektori su pre toga čak sedam puta zatvarali gradilište, ali ni to nije sprečavalo investitora da posao nastavi i "naniže" spratove na soliteru.