Bahati investitor u Filmskom gradu nema nameru da stane: Samo niču novi spratovi

G. NOVAKOVIĆ

ponedeljak, 21. 10. 2019. u 10:42

Бахати инвеститор у Филмском граду нема намеру да стане: Само ничу нови спратови

Sporni objekat u Kneza Višeslava / Foto Privatna arhiva

Nema kraja mukama stanara iz naselja Filmski grad sa komšijom koji ne prestaje da gradi. Slučaj prijavljivan gradskoj građevinskoj inspekciji, ali nije dalo rezultata

DA bahatost investitora koji, navodno, nelegalno gradi u naselju Filmski grad na Čukarici nema meru, svedoči novi primer podizanja spratova na postojećim zgradama. Osim što je, kako komšije tvrde, bez dozvole proširio baštu popularnog lokalnog restorana i podigao objekat u kom je otvorio frizerski salon, sada u istom bloku stambenih objekata u Kneza Višeslava niču šesta i sedma etaža. Za koju namenu, zasada nije poznato.

Prema rečima ogorčenih komšija, koji mesecima trpe buku i gledaju kako im se naselje nadograđuje, a javne površine zauzimaju, graditelju i preduzetniku koji je dobro poznat svim susedima, niko ne može da stane na put.


PROČITAJTE JOŠ: Čukarički rukavac bez šuta i plastike

- Nemoćno sve posmatramo - kaže M. M. iz čukaričkog naselja. - Prvo je nelegalno nadziđivao na petospratnici u kojoj inače živi, na broju 124, a sada, kako sam saznala, kupio je stan u ulazu na broju 130 i tu počeo da zida šesti i sedmi sprat.

Komšije ne odustaju od toga da investitor treba da bude kažnjen i gradnja da se zaustavi. Međutim, iako su organizovano svaki put slučajeve prijavljivali nadležnoj inspekciji, ona još nije izašla na teren.

- Naše zgrade nisu prošle proces legalizacije. Kako se sve ovo događa, a onaj ko treba da reaguje žmuri, stvarno nam nije jasno. Opravdano verujemo da je sve zataškano - kaže naša sagovornica.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove ovim povodom rekli su nam da je reč o objektu Preduzeća "Stankom", koje je u stečaju i da postoji rešenje o građevinskoj dozvoli, ali ne i upotrebna dozvola.

- Građevinskom inspektoru nije bio omogućen ulazak u stan iz kog se vrše radovi na predmetnoj nadogradnji, te će građevinski inspektor preduzeti neophodne mere u cilju utvrđivanja identiteta investitora, i u toku je izrada odgovarajućih kaznenih prijava nadležnim organima - rekli su nam nadležni.

Poslednji put, o mukama komšiluka iz Kneza Višeslava povodom divlje gradnje, "Novosti" su pisale u martu ove godine. Tada je problem bilo podizanje sprata više na broju 124, ali situacije sa problematičnim komšijom su se i pre toga ređale. Kako su nam tada ispričali susedi, sve je počelo kada je otvoren restoran "Žaklin Kenedi" u Filmskom gradu. Stanari su provodili besane noći zbog zujanja ventilacije iz lokala, a onda su usledili građevinski radovi. Staklena terasa na više od 150 kvadrata, otvaranje novog ugostiteljskog objekta nekoliko metara niže i dograđivanje frizerskog salona iznad kafića "Kakadu koncept bar" nisu bili dovoljni da zadovolje apetite investitora.


PROČITAJTE JOŠ: Obeležena staza za dvotočkaše: Biciklom od Trga do Kalemegdana

NALOŽENO RUŠENjE

NAKON što je građevinska inspekcija podnela krivične prijave nadležnom tužilaštvu, zbog osnovane sumnje da je investitor podigao bespravno devet spratova u Ulici kneza Višeslava 53 na Vidikovcu, naloženo je da se objekat sruši. Inspektori su pre toga čak sedam puta zatvarali gradilište, ali ni to nije sprečavalo investitora da posao nastavi i "naniže" spratove na soliteru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Stari Beograđanin

21.10.2019. 16:34

Baš su naivni ovu koji podnose prijave protiv gradnje na crno! Pitaju se kako je moguće da niko ne reaguje a ustvari odgovor znaju! Ili se radi o moćniku bliskom esenesovcima ili pak možda čak o funkcioneru SNS, ili taj "neimar" zna kome, kada i koliko para da ćušne u džep!Tako to, nažalost, desetine hiljada puta, kada su ilegalni objekti u pitanju, funkcioniše!A predsednik, umesto da insisira na provarema bar nekih slučajeva,on te ljude brani- doktorate,ilegalne trgovine, hohštapleraj idr.

goran

21.10.2019. 16:50

‚Za to se i prave ovi haosi po gradu da se peru pare gradeći i prodavajući stanove po Beogradu.I onda ovakve stvari prolaze.

Deki

21.10.2019. 18:48

Ma, to ce da sredi gradonačelnik! Samo treba da ga potsete, pa će poslati zamenika i bahati ce ući u dopunjeno izdanje, knjige o Beogradu... a, zatim ce taksistima, od prodaje kaldrme, kupiti čiste presvlake i tako dalje...

Onako “od oka”

21.10.2019. 21:49

Da niko ne kupuje te nelegalno napravljene objekte, “bahati investitori” ne bi ni postojali. U kojem slučaju kupovina nelegalnog objekta zvuči kao dobra ideja ??Dakle, i sami gradjani snose polovinu tereta nelegalne gradnje.

Srboljub

22.10.2019. 01:15

@Onako “od oka” - Glupost. Kakve veze ima ne-legalna (divlja) gradnja sa kupovinom prostora. Ko ce jos da kupi prostor bez papira? Zamena teza za bahatost "nvestitora" i ne reagovanje zaduzenih. Ko Kopaonik.

Palitrex

21.10.2019. 22:34

A što lepo ne napišete da se sve ovo radi u dogovoru sa pomenutim inspektorima i ostalim "opštinarima"? Kad se stanari malo pobune, oni napišu prekršajnu prijavu, pa opet u kafanu sa investitorom da se "časte". Prekršajna se plati, nema izvršno pravno dejstvo. A kada "investitor" završi radove, ima broj za legalizaciju i onda mu inspektor ne može više ništa. Utabana šema. Zato je Beograd postao odvratan i ružan grad, na ponos njegovih investitora, inspektora i političkih nameštenika.

TADIJA ZEMUN

22.10.2019. 08:20

neka se stanari ujedine,uzmu advokata da napise krivicne prijave protiv "investitora",inspekcije i rukovodstva opstine

TADIJA ZEMUN

22.10.2019. 08:27

nemojte zaboraviti od kada krece divlja gradnje i ko je sve aminovao,krece od 2000 god.("demokratskih promena"),preko raznih koji su ucestvovali u vlasti(enormno se obogatili) i dalje se sepure tim parama,a mnogi od njih su i dalje u vlasti(a i koji nisu),naravno da se bahate,jer su zasticeni od sadasnje vlasti.........sta reci,vrana vrani oci ne vadi !