Džabe na izlet: Kakve sve besplatne programe nude gradske opštine

G. NOVAKOVIĆ - J. DINČIĆ

20. 10. 2019. u 14:17

Џабе на излет: Какве све бесплатне програме нуде градске општине

Omiljena destinacija Golubačka tvđava / Foto "Golubačka tvrđava d.o.o.

Tokom cele godine gotovo sve opštine organizuju besplatne programe za građane. U ponudi su škole računara, stranih jezika, sportski sadržaji... U Zemunu i Rakovici daruju bebi-sedišta, na Paliluli dečja kolica

GRADSKE opštine tokom cele godine svojim stanovnicima nude pregršt programa za koje ne moraju da izdvoje ni dinar. Sadržaji su namenjeni svim generacijama, pa se tako za seniore organizuju jednodnevni besplatni izleti širom Srbije, a za svršene osnovce i više nego korisne pripreme za upis u željene srednje škole. To je samo deo besplatnih usluga koje lokalne samouprave organizuju.

Mogućnosti su različite od opštine do opštine, ali u organizovanju pojedinih sadržaja su usaglašeni. Bebi-paketi tradicija su u nekoliko beogradskih opština. Roditeljima novorođenih stanovnika lokalne samouprave pomažu da prebrode prve troškove. Pa tako opština Stari grad mamama i tatama daruje čestitku u iznosu od 10.000 dinara, a na Čukarici porodice dobijaju na poklon korisne pakete sa potrepštinama za prve dane života bebe. U Zemunu i Rakovici dodeljuju se bebi-sedišta, a na Paliluli dečja kolica.


PROČITAJTE JOŠ: Beograd dobio prvu Banku rakije (FOTO)

Većina sugrađana starijih od 65 godina ima mogućnost da poseti neki od lokaliteta tokom besplatnog izleta, ali i da promrda svoje telo na organizovanim sportskim aktivnostima. Neki od njih su časovi joge i meditacije kao i šahovski turniri koje nudi opština Rakovica.

Starograđani svake nedelje u Velikoj sali opštine mogu da uživaju u filmskim projekcijama sa početkom od 17 sati. Ova opština u saradnji sa kulturnim ustanovama obezbeđuje seniorima sa Starog grada da besplatno pogledaju neki od aktuelnih pozorišnih komada.

Za mlade je izbor sadržaja veliki, a najveći broj ponuđenih programa je organizovan za osnovce.

- U godini sporta za Čukaricu u sportsko-rekreativnom centru u Žarkovu, opština i Turističko-sportska organizacija Čukarice već nekoliko meseci organizuje besplatne programe - kažu u ovoj lokalnoj samoupravi. - U saradnji sa Pokretom za žensku košarku Marine Maljković tokom školske godine subotom od 15 i nedeljom od 9 sati organizuje se škola košarke za devojčice.

Program "Zvezdarske kolumne" namenjen je mladima i sastoji se od radionica kreativnog pisanja i pripreme teksta za štampu. Takođe, tu je i škola pevanja a nakon završenog kursa učesnici nastupaju na takmičenju "Prvi glas Zvezdare" u kategorijama etno-klasika i pop-rok. Beograđani su u mogućnosti da pohađaju kurseve računara ili stranih jezika. O svim besplatnim sadržajima koje nude opštine zainteresovani mogu da se informišu na internet stranicama lokalnih samouprava.


PROČITAJTE JOŠ: Čovek u kolicima blokirao tramvajski saobraćaj

SPORT U RAKOVICI

Samo u prošloj godini, u opštini Rakovica organizovano je više od 20 besplatnih sportskih sadržaja namenjenih deci, koje je koristilo više od 1.500 sugrađana. Reč je o besplatnim školama plivanja, tenisa, sporta, rukometa, fudbala, karatea, džudoa, tekvonda, šaha, rekreativnog boksa i kik-boksa...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije