RADOVI na Trgu republike trebalo bi da budu završeni za desetak dana. Osim što slažu kocke, majstori su u subotu počeli sa iscrtavanjem biciklističke staze koja će ići od Narodnog pozorišta, kroz Vasinu ulicu, sve do Kalemegdana.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, završeno je 3.845 od ukupno 4.150 metara kvadratnih, koliko iznosi površina pod kockom.

- Kada sam izvođačima radova na kolovozu oko Trga republike naložio da preslože kocke, rekao sam da moraju da iscrtaju biciklističku stazu preko Trga i kroz Vasinu ulicu - rekao je Vesić. - Jer kocke i preslažemo zato što oni nisu razmišljali da osim automobilskog postoje i biciklistički i motociklistički saobraćaj. Pošto se radovi na kolovozu bliže kraju, jer je završeno 3.845 metara kvadratnih od ukupnih 4.150, došlo je vreme da počnu sa iscrtavanjem biciklističke staze. Još 10 dana i kolovoz na Trgu moći će da koriste svi učesnici u saobraćaju.


PROČITAJTE JOŠ: Najstarija atletska manifestacija: Kroz centar Beograda 15 trka

Kako je Vesić ranije najavio, planirano je da se u naredne četiri godine uredi skoro 120 kilometara biciklističkih staza širom prestonice.

- U poslednje četiri godine urađeno je 28.000 kvadratnih metara pešačkih zona u centru grada i po tome je Beograd jedan od gradova koji je uradio najviše novih pešačkih zona u tom periodu u Evropi - naveo je zamenik gradonačelnika. - Imaćemo 900 javnih bicikala na 150 stanica i to će biti veliki iskorak, jer je važno da omogućimo da što veći broj građana koristi biciklistički saobraćaj.


UGOVOR 1. NOVEMBRA

UGOVOR o rekonstrukciji Trga republike vredan je 768 miliona dinara bez PDV, što je oko 6,3 miliona evra. Kako je Vesić rekao, ugovor će biti objavljen 1. novembra, kada izvođač okonča radove na preslaganju kocke i preda kolovoz na upotrebu.