Svečano puštena u rad rasveta na Groblju oslobodilaca Beograda

Tanjug

18. 10. 2019. u 21:27

Свечано пуштена у рад расвета на Гробљу ослободилаца Београда

Foto Tanjug

Na Groblju osobodilaca Beograda večeras je svečano puštana u rad trobojna rasveta, a memorijal je tim povodom obišao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

Na Groblju osobodilaca Beograda večeras je svečano puštana u rad trobojna rasveta, a memorijal je tim povodom obišao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je novinarima rekao da će u bojama srpske zastave biti osvetljen prostor prilikom obeležavanja najvažnijih državnih praznika, crvenim svetlom u danima obeležavanja značajnih datuma vezanih za Crvenu armiju (23. februar, 9. maj, 20. oktobar, 4. novembar), a belim svetlom svim ostalim danima, u znak zahvalnosti oslobodiocima prestonice.

PROČITAJTE JOŠ - NOVA RASVETA NA GROBLjU OSLOBODILACA: Rekonstrukcija memorijalnog kompleksa pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika

"Izuzetno sam ponosan na projekat adaptacije i unapređenja osvetljenja na Groblju oslobodilaca Beograda koji sprovodimo povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Smatram da je to još jedna prilika da odamo poštu svim palim borcima koji su izvojevali našu svetlu budućnost. Dekorativno osvetljenje nad zajedničkim grobnicama predstavlja doprinos obeležavanju ovog znamenitog jubileja i tradicionalno dobrih rusko-srpskih odnosa“, rekao je ministar.

On je dodao da je Groblje oslobodilaca Beograda jedno od najznačajnijih mesta sećanja na žrtve Drugog svetskog rata.

Đorđević je istakao da je vrednost projekta 33.107.640,00 dinara i dodao da je rasveta urađena po najvišim standardima, te da je po prvi put u Srbiji jedan znamenit memorijal osvetljen na ovaj način.

"Prilikom prethodne posete ovom mestu obećali smo da će završetak radova biti 19. oktobra. Radovi su završeni pre roka i danas sa ponosom mogu da kažem da smo uradili nešto što nije niko pre nas“, istakao je ministar.

Zbog svog istorijskog značaja, kao mesto na kojem su pohranjeni posmrtni ostaci boraca za oslobođenje grada, a potom i zbog umetničkih, društvenih i kulturoloških vrednosti Groblje oslobodilaca Beograda je uvršćeno u spomenike kulture, podseća se u saopštenju Ministarsva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Spomen-groblje posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine, i na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata.

Na ulazu u groblje nalazi se monumentalna kapija sa reljefima, koji su delo vajara Radete Stankovića, dok se u samom parku nalazi skulptura "Crvenoarmejac".

Od otvaranja spomen-groblja, 1954. godine na njemu se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije