BEOGRADSKE PRIČE: Drogerija kod Guslara

Zoran Nikolić

17. 10. 2019. u 12:04

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Дрогерија код Гуслара
Kako su ugledne radnje evropskog tipa lagano zauzimale svoje mesto u centralnim delovima grada. Oblast oko Zelenog venca isušena u 19. veku i postala mesto pristojno za život

Zeleni venac je nekada bio manje prometan, a drumovi koji su vodili ovuda bili su zemljani, nabijeni i teško da su nagoveštavali vreme kada će ovim mestom da tutnje zglobni autobusi i nepregledne kolone automobila.

Dugo su se gradski potoci slivali baš na ovo mesto, tvoreći bare. Čak su ostali zapisi da je preko tih baruština moralo da se prelazi čamcima. Sa jedne strane, voda se slivala niz današnju Prizrensku ulicu, a sa druge iz pravca sadašnje Knez Mihailove, odnosno niz Ulicu carice Milice.


PROČITAJTE JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE: Povlačenje starih građevina sa lica grada

Tokom 19. veka smo isušili tu oblast i napravili je pristojnom za život, budući da se varoš razvijala. Grad je imao sasvim prirodnu potrebu da se širi.

Čak je prvobitna ideja za izgradnju zdanja Narodnog pozorišta bila umeštena upravo ovde. Međutim, tadašnje građevinarsko iskustvo bilo je nedovoljno da se izbori sa podzemnim vodama i vlažnom podlogom. Pobijeni su šipovi, trudbenici su se pripremili za važan posao, novac je potrošen, ali avaj, podloga je ostala nestabilna. Zato se današnje pozorište nalazi na Trgu Republike, jer prvobitna ideja nije mogla da bude ostvarena.

Ovog puta vraćamo se među neke fotografije koje nas vraćaju u doba od pre jednog veka. Zelenim vencem, pored nekoliko važnih zdanja, svakako dominira i drogerija "Guslar". Nalazila se u zdanju apotekara Delinija, čija najpoznatija apoteka se nalazila na početku Knez Mihailove.

Dabome, naziv "drogerija" na našem podneblju nailazi na pomalo nesrećnu podlogu zbog uobičajene reči "droga" koja se nikako ne smatra dobrodošlom. U ovom kontekstu preovladao je francuski način tumačenja ovog termina, koji označava radnju u kojoj se prodaju lekovi za koje nije potreban recept, a neretko i drugi kozmetički i kućni preparati.

Uostalom, u ono vreme je drogerija takođe bila radnja u kojoj su svoje mesto mogli da nađu parfemi, pomade, ali i fina alkoholna pića i artikli za mušterije sa prefinjenim ukusom. Takva roba je dolazila mahom iz inostranstva i bila je namenjena klijenteli sa višim statusom i navikama.


PROČITAJTE JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE:Dva pogleda na Sajam


JOVANOVIĆI

Apoteka "Delini" kao i drogerija "Guslar" bili su u vlasništvu porodice Jovanović. Sagovornik "Beogradskih priča" u nekoliko navrata bio je Slobodan Jovanović, koji je već šesta generacija ponika iz ove porodice, a da je rođen u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije