POSLE obećanja predsednika Aleksandra Vučića datog taksistima na sastanku održanom u utorak, da će se Zakon o prevozu putnika poštovani, prevoznici su obustavili blokadu grada. U međuvremenu, CarGo je osnovao taksi udruženje "Novi taksi, moj taksi", a onima koji imaju dugovanja za porez ponudio ruku spasa, kako ne bi izgubili dozvole za taksiranje.


Predstavnicima taksista, među kojima su bili Aleksandar Bjelić iz "Satusa" i Saša Knežević i Boško Vukojević iz Ugovorne privredne taksi komore, predsednik je obećao da će se Zakon o prevozu putnika poštovati, vozila nelegalnih prevoznika oduzimati, kao i da će na svakih deset dana radni timovi Vlade davati taksistima presek svega onoga što je urađeno po tom pitanju.

- Ovo je maksimum koji smo u datim okolnostima mogli da postignemo, iako nekim kolegama nije bilo pravo - govori, za "Novosti", Bjelić. - Verujemo predsedniku da će održati reč. Svoj ugled sam založio za njegovo obećanje. Dokaz za to su dva zaplenjena vozila "Kamea" u dva dana. To je način da dođemo do cilja, gašenja aplikacija koje posluju nelegalno. Bićemo strpljivi, a ako budemo videli da se Zakon opet ne primenjuje, ponovo ćemo izaći na ulice.

Spremnost na radikalne mere ističe i Boško Vukojević iz Komore. Navodi za naš list da nije zadovoljan činjenicom da su morali da blokiraju ulice da bi naterali državu da poštuje Zakon koji je sama donela.


PROČITAJTE JOŠ: Taksisti prekidaju štrajk, neće biti sutra na ulici!

- Radno telo koje je oformljeno i koje će nam na svakih 10 dana davati izveštaje koliko je vozila zaplenjeno, krivičnih i prekršajnih prijava napisano, pomoći će u koordinaciji poštovanja Zakona, kako bi sva ministarstva obavljala poslove iz svog delokruga, kao i Komunalna milicija. A ako vidimo da neko opet ometa sprovođenje Zakona, Pionirski park biće pun taksista koji će štrajkovati glađu, jer smo ovoga puta spremni da idemo do kraja - jasan je Vukojević.

S druge strane, novoosnovano taksi udruženje "Novi taksi, moj taksi", okupiće taksi preduzetnike koji imaju dozvole i koji će koristiti aplikaciju kompanije CarGo Tehnologies. Predsednik novog udruženja je Milorad Đokić, vlasnik "Taksi Đole" d.o.o.

Vuk Guberinić, direktor CarGo Tehnologies, je još pre desetak dana najavio osnivanje novog taksi udruženja, i pozvao "poštene taksiste" da im se pridruže.

- Plata je garantovanih 150.000 dinara za rad od osam do deset sati, od pet do šest dana nedeljno. To je neto zarada, koju možemo da garantujemo - kaže Guberinić. - Predsednik novog udruženja je Milorad Đokić, čovek koji je 20 godina taksista i koji je rešio da prihvati rešenje koje je ponudila naša kompanija, jer veruje da će to pomoći poštenim taksistima da izađu iz kandži taksi kartela. Miloradu se javilo u samo jednom danu više od 300 taksista koji hoće da se priključe.

KRIVIČNE PRIJAVE


ALEKSANDAR Vučić, predsednik Udruženja građana CarGo, podneo je Višem tužilaštvu krivičnu prijavu protiv organizatora štrajka taksista jer su "izvršili krivično delo zloupotrebe prava na štrajk". Vučić je prijavu podneo protiv Aleksandra Bjelića iz "Satusa", Vlade Bulatovića iz Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Beograd - SITAB i Saše Kneževića iz Komore. Zanimljivo je to što u poslednjim blokadama taksisti okupljeni oko SITAB nisu bili na ulici i nisu bili među organizatorima protesta.


PRIDRUŽIĆE ĆE IM SE PROBLEMATIČNI

MEĐU kolegama Milorad Đokić poznat je, navodno, kao jedan od najvećih poreskih dužnika koji je u reprogramu dugova, dok on tvrdi da je dug državi izmirio 2016, bez reči o kojoj sumi se radilo.

Taksisti kažu da im je laknulo kada su videli ko je predsednik novog udruženja, čovek koji je "dugogodišnji neplatiša", kao i da će sada u novo uduženje preći svi taksiti slični njemu, odnosno oni koji su uvek među 1.000 najvećih dužnika, koji su i njima pravili probleme.