ZA KANALIZACIJU 35 MILIONA EVRA: U sedištu Evropske investicione banke potpisan ugovor o kreditu

G. NOVAKOVIĆ

16. 10. 2019. u 23:51

ЗА КАНАЛИЗАЦИЈУ 35 МИЛИОНА ЕВРА: У седишту Европске инвестиционе банке потписан уговор о кредиту
Pozajmica će se otplaćivati u narednih 30 godina, sa 1,5 odsto kamate
MUKAMA 150.000 žitelja Palilule, zbog nedostatka kanalizacione mreže, konačno će doći kraj! Kao što je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko meseci, ugovor o kreditu vrednom 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, potpisan je u sreduu sedištu Evropske investicione banke (EIB) u Luksemburgu. Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je potpisao ugovor, ovo je veliki dan za celu zemlju. Ipak, mnogo posla tek će biti završeno na terenu.


- EIB nam je odobrio kredit od 35 miliona evra, a Grad Beograd će obezbediti 13 miliona evra, tako da će ukupan projekat izgradnje kanalizacije sa prečistačima, kako bi čista voda odlazila u Dunav, koštati 48 miliona evra - precizirao je Vesić.

Kredit je uzet pod povoljnim uslovima, sa 1,5 odsto kamate godišnje i, prema ugovoru, biće otplaćivan 30 godina.Poplave su česte u naseljima na levoj obali Dunava; Foto N. Skenderija


- Pre sedam i deset godina krediti koje je EIB davala Beogradu imali su kamate od 5,3 do 4,2 odsto, što govori o tome da Beograd sada ima bolji kreditni rejting i da nas međunarodne finansijske institucije više poštuju - rekao je zamenik gradonačelnika.

Sa izgradnjom kanalizacije Beograd i EIB imaju saradnju u nekoliko projekata ukupne vrednosti 176 miliona evra, a ulaganje u prestonicu biće nastavljeno.


PROČITAJTE JOŠ: Kanalizacija i na levoj obali Dunava

- Beograd ima kreditni rejting isti kao Srbija, i sada je u prilici da se dugoročno zadužuje. Glavni grad sledeće godine imaće budžet od 1,2 milijarde evra, a pre samo šest godina imao je budžet od 565 miliona evra, što govori o tome kako se grad razvija. U Beogradu postoje delovi koji su kao u 19. veku, kada je reč o infrastrukturi - naglasio je Vesić.

Članovi srpske delegacije bili su još i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić i član gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević.

- Potpisivanje ugovora veliki je dan za stanovnike Palilule i očekujem da će sledeće godine početi izgradnja kako bi svaka kuća na levoj obali Dunava imala kanalizaciju - kazao je Jovičić. - Trideset godina su obećavali kanalizaciju, 30 godina su građane obmanjivali da imaju novac, evo, konačno ova struktura u Gradu Beogradu obezbedila je novac za ovaj veliki projekat. n


SARADNjA


DELEGACIJE Beograda i Luksemburga u sredu su razgovarale i o eventualnoj kulturnoj saradnji, da naši umetnici dolaze ovde, a njihovi u Beograd, a razmenili su iskustva i kada je reč o infrastrukturi.

- Ovo je samo prvi korak jer uskoro očekujemo i posetu njihovog premijera Srbiji, kao i parlamentarne delegacije - najavio je Vesić.


ULAGANjE VLADE SRBIJE

CILj gradske vlasti je da i preostalih 30 odsto Beograda dobije kanalizaciju, kao i da se otpadne vode glavnog grada prečišćavaju.

- Moramo da izgradimo kanalizaciju i rešimo preradu otpadnih voda, a ukupna vrednost tog projekta je više od 1,3 milijarde evra.

Vlada Srbije investiraće u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu - najavio je Vesić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije