ZA porodicu Osmani 15. oktobar će zauvek ostati u najgorem sećanju. Okupljeni u dvorištu prizemne kuće na Dorćolu, u Ulici Dunavski kej 30, gledali su kako se njihov dom pretvara u pepeo. Sa suzama u očima pokupili su stvari koje su uspeli da ponesu sa sobom. Suzanu Alija (59), rođenu sestru Seladina Osmanija, lekari su iz kuće izneli na nosilima. Brat ju je grlio i ljubio dok su je izvodili. Noć su proveli u domu rođaka koji im je ponudio privremeni smeštaj.

Kako tvrde iz Udruženja "Krov nad glavom", kuća Osmanijevih je bila predviđena za rušenje zbog navodne greške u katastru, kada je objekat izbrisan iz zemljišnih knjiga pre četiri godine. Od tada je Seladin Osmani , vlasnik domaćinstva, svakodnevno pokušavao da svoju kuću ponovo upiše u zemljišne knjige i zgradu legalizuje. Rešenje o odobrenju ponovnog upisa porodica je dobila prošle nedelje, ali ono nije postalo pravosnažno, odnosno ne dovoljno brzo da spreči rušenje jedinog doma koji je u vlasništvu ove porodice još od 1982. godine.

PROČITAJTE JOŠ - PORODICA OSMANI SA DORĆOLA IZBAČENA NA ULICU: Ženu obolelu od raka iznosili na nosilima (VIDEO)

- Rušenje je obavljeno na brzinu i uz korišćenje sile da porodici ne bi bio ponuđen plan raseljavanja, jer oni tu posle rušenja ne mogu da žive - pričaju aktivisti Udruženja "Krov nad glavom". - Investiciona gradnja obavlja se na osnovu rešenja građevinskog inspektora, koji je pre nekoliko godina konstatovao da kuća ne postoji. A prema Zakonu o stanovanju, kada se odvija investicioni projekat, Grad ima obavezu da ponudi plan raseljavanja porodicama koje nemaju drugi smeštaj. U slučaju sedmočlane porodice Osmani, to je minimum 60 metara kvadratnih, koji njima nisu ponuđeni.

Rešenje o rušenju objekta na adresu porodice Osmani stiglo je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda. Odgovor nadležnih zašto je objekat morao da bude srušen "Novosti" nisu dobile.


MARIJA ŠERIFOVIĆ: PRIČALA SA OSMANOM. BIĆE TO SVE OK.

U međuvremenu se oglasila i pevačica Marija Šerifović, koja je uputila javni apel za pomoć ovoj porodici. Na svom tviter-nalogu napisala je:

- Iskreno... U ovoj mojoj lepoj Srbiji ne može više ništa da me iznenadi... I ne umem ni da opišem koja se količina besa u meni pojavi... Ali, evo, da ne bih rekla ono što mislim i bila prosta pevaljka za neke... Ako neko ima kontakt - dajte, ja ću platiti i skućiti familiju - dodala je pevačica.

Ona se uskoro opet oglasila i napisala: Pričala sa Osmanom. Biće to sve ok.