Minut stajanja sat kašnjenja

J. Dinčić

15. 10. 2019. u 10:15

Минут стајања сат кашњења

Novčana kazna za ovaj prekršaj je 5.000 dinara / Foto N. Skenderija

Od početka godine izdato 7.000 prekršajnih naloga zbog zaustavljanja vozila u žutoj traci. Najviše kazni napisano je u Bulevaru Zorana Đinđića, Jurija Gagarina i kod "Buvljaka"
NAJVIŠE kazni zbog nepropisnog parkiranja od početka godine izdato je u Bulevaru Zorana Đinđića - ukupno 2.149, zatim u Ulici Jurija Gagarina - 1.304, ali i u delu Ulice antifašističke borbe, tačnije kod "Buvljaka", gde je napisano 1.065 naloga - kažu za "Novosti" nadležni iz Sekretarijata za poslove komunalne policije.

Najviše vozila je uklonjeno u Bulevaru kralja Aleksandra, ukupno 251, dok su nadležne službe iz Njegoševe ulice pomerile 14 automobila.

Sve više vozača u prestonici svoje automobile nakratko zaustavlja u desnoj traci, sa sva četiri upaljena migavca i tako remeti odvijanje saobraćaja. Nesavesni vozači automobile uglavnom zaustavljaju u pomenutim ulicama, ali i u Njegoševoj, Dimitrija Tucovića, čak i u Makedonskoj i drugim prometnim ulicama, često i pored pijaca, čime remete vozila javnog gradskog prevoza koja ne mogu da koriste svoju žutu traku.

PROČITAJTE JOŠ - Spas od gužvi brži javni gradski prevoz

Često se dešava i da se automobili zaustavljaju u saobraćajnom špicu u popodnevnim satima, pa vozači koji se kreću desnom stranom moraju da sačekaju da se vozila pomere kako bi se odblokirala traka i omogućio dalji prolaz. Zbog ovih prekršaja, komunalni milicionari su od početka godine izdali skoro 7.000 prekršajnih naloga i uklonili oko 300 nepropisno parkiranih vozila. Najviše napisanih kazni zabeleženo je u Bulevaru Zorana Đinđića.

PROČITAJTE JOŠ - Kolovoz uži, parking veći

Iz Sekretarijata za poslove komunalne policije ističu i da je Odlukom o komunalnom redu propisana novčana kazna od 5.000 dinara ako se zaustavljanjem, parkiranjem i ostavljanjem vozila ometa korišćenje ulice, odnosno onemogućava odvijanje saobraćaja.

Utisak građana je da je ova pojava toliko uzela maha da sistem kontrole uopšte ne funkcioniše. Iako tako ne izgleda, komunalna policija ima utvrđeni plan i raspored po kojem radi.

- Komunalna milicija u skladu sa svojim mogućnostima, i prema prethodno utvrđenom rasporedu i raspoloživom broju patrola, svakodnevno sprovodi kontrolu nepropisnog parkiranja na teritoriji celog grada i ukoliko primeti narušavanje komunalnog reda, preduzima mere za koje je ovlašćena, što će svakako biti nastavljeno i u narednom periodu - dodaju nadležni.

NOVI CENOVNIK OD MAJA

POČETKOM maja na snagu je stupio novi cenovnik koji se primenjuje za bahato parkiranje u prestonici. Fizička lica koja svoje automobile ostave na tramvajskim šinama, u parkovima, pešačkim zonama i na pešačkim prelazima plaćaju kaznu od 25.000 dinara. Za pravna lica ove kazne iznose 50.000 dinara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije