Foto-hronika oslobođenja 1944.

B. B.

petak, 11. 10. 2019. u 06:12

Фото-хроника ослобођења 1944.

Foto: Beoinfo

Radojičić i Bocan-Harčenko otvorili su izložbu sovjetskih ratnih dopisnika
NA Savskom šetalištu na Kalemegdanu, gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko otvorili su u četvrtak izložbu arhivskih fotografija sovjetskih ratnih dopisnika posvećenu 75. godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetsku ratu.

Gradonačelnik je istakao da fotografije, koje predstavljaju foto-hroniku beogradske ofanzivne operacije tokom jeseni 1944. godine, svedoče o strašnom vremenu za naš narod. On je istakao da je posebno važno da slike svedoče o borbi i žrtvi koju su Rusi dali za naš narod i našu slobodu.


- To prijateljstvo traje i danas i radujemo se dolasku premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji će biti u Beogradu kada se budu obeležavali Dani oslobođenja Beograda od fašizma - naveo je gradonačelnik.


PROČITAJTE I: SPOMENIK SKINUT SA KALEMEGDANA: “Pobednik” stigao u Smederevo (FOTO/VIDEO)


Ambasador Bocan-Harčenko je naglasio da ima veliku čast da sa gradonačelnikom otvori izložbu fotografija koje su načinjene na sam dan oslobođenja Beograda. On je podsetio da su ruski i srpski vojnici bili braća ne samo na beogradskom ratištu već i u drugim delovima gde su se vodile borbe protiv fašizma.


Među autorima snimaka su legendarni sovjetski ratni dopisnici Jevgenij Haldej, Olga Lander, Anatolij Jergov, Fjodor Levšin i Pavel Luknicki. Organizatori izložbe su Ambasada Rusije u Srbiji i JP "Beogradska tvrđava".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije