Statua "Pobednika", jedan od simbola Beograda, koji je skinut danas sa Kalemegdana, stigao je u Smederevo, gde će biti restauriran.

Skidanje "Pobednika" sa postolja trajalo je skoro tri sata. Sam posao trajalo je duže od očekivanog, jer su tokom odvajanja spomenika radnici naišli na dodatni beton i sajle.

Pročitajte još - SPOMENIK SKINUT SA KALEMEGDANA: “Pobednik” na Carigradskom drumu (FOTO/VIDEO)


Posle odvajanja sa postolja spomenik je dizalicama podignut, a zatim pažljivo položen na specijalno pripremljenu podlogu.

VAJAR DR ZORAN KUZMANOVIĆ, ZA "NOVOSTI": OBEZBEDIĆEMO TRAJNU SIGURNOST


- Radićemo unutrašnju konstrukciju od nerđajućeg čelika, koja će prolaziti kroz noge, ruku i kroz mač, što znači da će imati tri tačke oslonca, čime obezbeđujemo trajnu sigurnost spomenika. Takođe, ugradićemo materijale koji mogu da traju neograničeno - kaže, za "Novosti", vajar dr Zoran Kuzmanović, u čiji je atelje "Pobednik" stigao danas po podne.


Na bronzanoj skulpturi se nikad nije radilo, tako da Meštrovićevo remek-delo ima velika oštećenja, koja će sada biti sanirana. Potrebni su čišćenje i konzervacija. S vremenom je skulptura pocrnela i samo delimično sačuvala zelenkastu patinu.

- Posle restauracije, radićemo patinu. Poenta je da patina bude najpribližnija prirodnoj, zato što veštačka patina neko vreme traje, posle priroda uzima patiniranje, tako da će spoljašnjost izgledati veoma slično kao sada - kaže Kuzmanović.


On takođe navodi da je postojala realna opasnost od urušavanja spomenika, jer je statika bila ozbiljno narušena, čelične sajle trule, a držale su se tek na nekoliko šrafova koji su totalno zarđali.