BEOGRADSKE PRIČE: Povlačenje starih građevina sa lica grada

Zoran Nikolić

12. 10. 2019. u 15:30

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Повлачење старих грађевина са лица града
Stara zemunska železnička stranica sedamdesetih godina napuštala novobeogradsko gradilište, baš kao i ogromne bare okružene peskom

Naredne godine navršiće se punih pet decenija od kako je stara zemunska železnička stanica prestala da postoji. Prostor oko današnjeg Hotela "Jugoslavija" morao je da dobije novu namenu, a stare parne lokomotive da pronađu neku svoju putanju, najčešće u - istoriju.

Istina, i danas postoji pet stubova u blizini keja kraj Dunava i ovog hotela, koji podsećaju da je ovde nekada prolazila železnička pruga.

Železnička stanica Zemun bila je prva u koju je stigao jedan voz iz Beograda. Bilo je to davne 1884. godine. Pre toga do Zemuna je dosegla pruga, doduše sa druge strane, iz pravca Novog Sada. Tako je ovaj grad već bio povezan sa Suboticom i Budimpeštom, a preko Beograda je pruga nastavljala dalje, južno, ka Nišu.

Ostalo je zapamćeno da je na prvom putovanju iz Beograda u vozu bio kralj Milan Obrenović sa porodicom.

Pročitajte još - Beogradske priče: Zemunska železnica tutnjala kraj reke, prvi putnik kralj Milan

Pruga je vodila ovim putem sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Kada je doneta odluka da bude uvedena nova železnička trasa, i ova stanica lagano je postala suvišna. Tada je napravljena nova pruga Zemun Novi grad - Novi Beograd - most na Savi. Daleke 1967. godine projektovan je i Bežanijski tunel, tako da je stanica prestala da postoji. Rušenje je okončano tri godine kasnije, da bi još nekoliko godina potrajalo uklanjanje starih magacina i delova tadašnje infrastrukture koji su bili vezani za železnicu.

Danas drugih tragova na tom prostoru nema, osim pet stubova koji su nekada držali nadstrešnicu koja je bila nad peronima. Tu je i nekoliko metara sačuvanog šinskog polja. Ovaj spomen postavili su Zemunci 1984. godine, u znak sećanja na vozove koji su nekada tutnjali ovuda.Nekako u isto vreme kada se povlačila stara železnička stanica, u prošlost su se premeštale i baruštine koje su do tada "krasile" Novi Beograd. Silni kubici peska koji su izvučeni sa dna Dunava i Save, prvo su prekrili celu ovu oblast, kako bi graditeljima obezbedili suvu podlogu za gradnju budućih blokova, a potom je ostalo ipak viška vode kojeg se trebalo osloboditi.

Još dugo su ove bare bile raskošno igralište za novobeogradske mališane koji su prave avanture doživljavali oko bara obraslim trskom. Neretko su zarađivali i pristojan bakšiš, tako što su nosili "mace" na Zeleni venac, gde su ih prodavali.

Pročitajte još - Vozovi u Zemun idu na glancanje

Tako je sedamdesetih godina Novi Beograd dobijao novo lice, koje danas prepoznajemo. Da bi bilo tako, morala je da se povuče stara železnička stanica, a uz nju i dečija, vodena "igrališta".


MOST

Da bi bili povezani Beograd i Zemun, morao je da bude izgrađen most. To je stari Železnički most koji i danas postoji, a u vreme kada je otvoren, 1884. godine, bio je vlasništvo Srbije i Austrougarske. To je bio prvi čvrst most koji je prešao preko Save. Dve države su bile po pola vlasnici ove građevine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije