GSP naplaćuje penale od 1,46 miliona evra: Hajger nije isporučio autobuse u dogovorenom roku

S. B. MILOŠEVIĆ

08. 10. 2019. u 10:48

ГСП наплаћује пенале од 1,46 милиона евра: Хајгер није испоручио аутобусе у договореном року

Foto: Fejsbuk

Isporuka još 144 kineska autobusa, koje je grad kupio, kasni zbog zastoja u proizvodnji motora

ISPORUKA 174 kineska autobusa, koji je trebalo da budu na ulicama grada do 1. septembra, a posle pomeranja roka na 8. oktobra - ponovo se odlaže! Kompanija "Hajger" navodi da je do kašnjenja došlo zbog obavezne primene novih ekoloških standarda u proizvodnji automobilskih motora u EU.


Direktor GSP Radiša Momčilović tvrdi da će, uprkos opravdanom kašnjenju, pokrenuti naplatu penala za kršenje ugovora. Kineska kompanija "Hajger" isporučila je Gradu 30 vozila, a ostatak od 144 trebalo je da stigne u pogone GSP do juče. Zbog kašnjenja, uputili su izvinjenje Beograđanima.PROČITAJTE JOŠ -NOĆ U BEOGRADU: U šest saobraćajnih nesreća, 12 osoba povređeno


- Sa isporukom kasnimo zbog primene novih ekoloških standarda u EU. Odnosno proizvođači motora kasnili su sa početkom proizvodnje najnovijih "evro 6 step D motora" za evropsko tržište. Proizvođači dizel-motora imali su ograničen rok do 1. septembra ove godine za prilagođavanje proizvodnje najnovijim normativima "evro 6" - naveo je u saopštenju predstavnik kompanije "Hajger" u Srbiji Aleksandar Tomašević.

Isporučenih 30 autobusa ima motore po najnovijem standardu, a ostatak vozila će, prema Tomaševićevim rečima, sukcesivno stići do 30. novembra.


Generalni direktor GSP "Beograd" Radiša Momčilović kazao je da, iako razume objektivne razloge zbog kojih isporuka kasni, GSP će pristupiti primeni odredaba ugovora i naplatiće penale za sve neisporučene autobuse.


- Prvi lot autobusa je stigao, ali će GSP naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra za ostatak autobusa koji nisu isporučeni u predviđenom roku. Dao sam nalog da se aktivira bankarska garancija i naplate penali. Moja obaveza je da štitim interese GSP i Grada Beograda, a u ugovoru jasno stoji da se penali naplaćuju ako se zakasni sa isporukom autobusa - istakao je Momčilović.


Sekretar za javni gradski prevoz Jovica Vasiljević kazao je da će Grad Beograd za naplaćenih 1,46 miliona evra kupiti tri nova električna autobusa.

- Grad će od svojih sredstava kupiti još sedam autobusa i tako pokrenuti novu ekološku liniju koja će saobraćati između Slavije i Kalemegdana - rekao je Vasiljević.


TURCI I "IKARBUS"

GRAD je ove godine kupio ukupno 244 novih vozila, pored kineskih, nabavljeno je i 70 autobusa od turske kompanije BMC. Za nova vozila Grad je izdvojio 35 miliona evra, a GSP 10 miliona evra. Plan Grada bio je da do kraja godine kupi još 50 autobusa iz "Ikarbusa", što je ukupno 294 autobusa, a za sledeću godinu planirano je da se nabavi još 50 autobusa iz "Ikarbusa" i 30 električnih autobusa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije