NELEGALNI AZIL U SREMČICI: U dvorištu drže stotinu pasa?

J. DINČIĆ

07. 10. 2019. u 18:00

НЕЛЕГАЛНИ АЗИЛ У СРЕМЧИЦИ: У дворишту држе стотину паса?
Stanovnici Sremčice mesecima nemaju miran san zbog laveža i smrada koji se širi njihovim krajem

DEO Sremčice, tačnije ulice Šumske ekonomije i Dvoržakova, važile su uvek za miran kraj. Međutim, u prethodnih godinu dana stanari ne mogu da se izbore sa psima koje komšije drže u dvorištu. Prema tvrdnji komšija, Komunalna milicija je u jednom od dvorišta otkrila 107 pasa i štenadi koji žive u veoma lošim uslovima. Iako je, kako susedi tvrde, obećano da će psi biti izmešteni čim se stvore adekvatni uslovi za to, rešenje do sada nije pronađeno.

Zbog nesnosnog smrada koji se širi iz obližnjeg dvorišta, ali i sve većeg broja pacova, ovdašnji meštani su bili prinuđeni da leto umesto u dvorištu provedu zatvoreni u kućama.

- Komšije koje drže pse u dvorištu su stari ljudi koji ne mogu više ni da brinu o sebi, a ne i o tolikom broju pasa - priča Maja R. iz Sremčice. - Tokom leta, kada smo primetili povećan broj miševa i pacova, obratili smo se Veterinarskoj inspekciji, koja je tada iz komšijskog dvorišta iznela nekoliko uginulih pasa. Iz Grada su nam obećali da će se potruditi da preostale presele na drugo mesto, i mi još čekamo na to.

Dvorište je pretrpano starim nameštajem, krpama i malim kutijama u kojima je smešteno po nekoliko nesrećnih životinja. Zbog nedostatka slobodnog prostora, psi su počeli i da izlaze iz dvorišta i da se šetaju ulicama, pa deca u školu odlaze samo u pratnji roditelja. Okolinom se, osim smrada, nadaleko čuje lavež i zavijanje, zbog čega komšije nemaju ni miran san. Urlik pasa tokom noći remeti san i stanarima u Dvoržakovoj ulici, a tim povodom na teren je izlazila i nadležna ekipa Sekretarijata za poslove komunalne policije.

- Kontrola komunalnog reda sprovedena je u Dvoržakovoj ulici dana 21. 3. 2019. godine, po prijavi za napad psa. Prilikom navedene kontrole vlasniku psa je zbog postupanja suprotnom Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada izdat prekršajni nalog - objašnjavaju u navedenom Sekretarijatu.

Prema važećem zakonu o dobrobiti životinja, koji je usvojen 2009. godine, insistira se na odgovornom vlasništvu, a na teritoriji prestonice trenutno je registrovano 43.315 vlasnički pasa.

- Vlasnik je dužan da ljubimcu obezbedi brigu, negu i smeštaj u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću i potrebama - objašnjavaju u Upravi za veterini koja se nalazi pri Ministarstvu poljoprivrede. - Takođe, vlasnici moraju sprečiti da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu, a ako ne mogu više da se brinu o njima moraju im obezbediti odgovarajući smeštaj.PROBLEMI I NA KARABURMI

ISPRED jedne višespratnice u Ulici Dragoslava Srejovića na Karaburmi nedeljama se okupljaju psi lutalice koje napadaju građane. Iako je slučaj prijavljen nadležnima službama iz Veterine, psi još uvek nisu uklonjeni sa ulice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije