MEĐUNARODNI sajam pčelarstva, 45. po redu, otvoren je u sredu u Tašmajdanskom parku, a u narednih pet dana na ovom mestu pčelinje proizvode predstaviće 145 izlagača. Teglice meda, melemi i oprema za pčelare deo su bogate ponude koja očekuje posetioce. Sajam je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović koji je ukazao da je pčelarstvo značajno za ekosistem Beograda, zdrav život i ambijent u kome živimo.

Pročitajte još - Pčele smiruju dušu

- Pčelare posmatramo kao partnere, i nadam se da će sajam svake godine imati sve više učesnika, svakako nam je važno i da se veliki broj mladih uključio u ovaj posao, za šta su zaslužne starije kolege pčelari - dodao je Mladenović. - U narednom periodu nastavićemo da zajednički unapređujemo funkcionisanje i rad pčelara, a dokaz je to što se svake godine za tu delatnost povećavaju sredstva. Nekada su ona iznosila dva miliona dinara a danas 35, što jasno govori da se radi o velikom pomaku i razumevanju.

Prema podacima Sekretarijata za privredu na teritoriji prestonice ima 751 registrovani pčelar, a iz gradskog budžeta subvencionisana je trećina.