Kredit za Vinču 72,25 miliona €

M. S.

03. 10. 2019. u 13:02

Кредит за Винчу 72,25 милиона €

Foto Z. Jovanović

EBRD obezbedila sredstva za izgradnju objekata za upravljanje otpadom na najvećoj gradskoj deponiji. Buduće postrojenje će proizvoditi energiju i smanjiti zavisnost od uglja
EVROPSKA banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je 72,25 miliona evra kredita za izgradnju novih objekata za upravljanje čvrstim otpadom na deponiji Vinča. Kako su naveli, smeće koje se gomilalo više od 40 godina biće očišćeno, a na tom mestu biće postrojenja za preradu.

Celokupna investicija obuhvata izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, objekata za građevinski otpad, sanaciju, zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije i izgradnju nove u skladu sa pravilima Evropske unije.

Pročitajte još - "Vinča" će izvesti nauku na tržište

Postrojenje će imati kapacitet da obrađuje oko 510.000 tona kućnog otpada godišnje i oko 200.000 tona građevinskog otpada.

- Zatvaranje starog lokaliteta i unapređenje upravljanja čvrstim otpadom glavni je prioritet Vlade i Grada Beograda - kažu u EBRD. - Postrojenje će proizvoditi energiju i smanjiti zavisnost Beograda od uglja i gasa.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije