Za posečeno stablo taksa - 998 dinara!

G. NOVAKOVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

01. 10. 2019. u 10:40

За посечено стаблo такса - 998 динара!

Taksa za sečenje drveća postojala i ranije, ali sada je preciznije formulisana

Za rešenje o uklanjanju zdravog drveća ubuduće će morati da se izdvoji više novca. Dodatni prihod biće odmah iskorišćen da se nabave nove sadnice

UKOLIKO se zdravo stablo nađe na putu izgradnji novog stambenog objekta ili preti da ugrozi bezbednost stanara, za dobijanje rešenja o njegovom uklanjanju sa javne površine na području 10 gradskih opština, građani će morati da plate 998 dinara. Toliko, naime, iznosi nova taksa koja je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada. Osim toga, postojeće lokalne administrativne takse poskupele su za 1,5 odsto.

Do pre nekoliko meseci Beograđani su ovaj zahtev podnosili gradskim opštinama, ali je ovaj posao sada u nadležnosti Sekretarijata za komunalne i stambene poslove. Sedam prigradskih opština - Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin i ubuduće će izdavati odobrenja za seču stabala. Ipak, i one su obuhvaćene ovom odlukom, pa će umesto dosadašnjih 439 dinara njihovi stanovnici takođe morati da izdvoje 998 dinara.

Kako su nam objasnili u nadležnom sekretarijatu, slična taksa postojala i ranije, ali je sada preciznije formulisana, da se odnosi na uklanjanje zdravih stabala.

Pročitajte još - Seča stabala u Požeškoj: Uzalud se bune, zida privatnik (VIDEO)

- Shodno novoj našoj nadležnosti, doneta je i ova taksa - navode u Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove. - Ovo se, recimo, odnosi na to kada je, po projektu izgradnje, investitoru neophodno da ukloni neko stablo.

Međutim, plaćanje takse, prema tvrdnjama nadležnih, nije jedini stepenik koji moraju da pređu do "testere".

- To ne znači da je dovoljno samo da investitor plati taksu, već on dostavlja rešenje o građevinskoj dozvoli, kao i projekat. Potom na teren izlazi stručna komisija koja procenjuje da li je to moguće i opravdano - kažu u Sekretarijatu.

Ova taksa plaća se i u slučaju kada su drvoredi prepreka za izgradnju javnih puteva, ali i kada, na primer, koren drveta potkopava temelje zgrade, pa ga je neophodno poseći, kao i kada granje ulazi kroz prozore stanova.

Pročitajte još - Seča stabala u Košutnjaku navela je sugrađane na protest

Inače, kako navode nadležni, ovaj novac moći će vrlo brzo da se iskoristi za kupovinu novih sadnica.

KORIŠĆENjE IMENA "BEOGRAD"

Da bi im se rastumačili gradski propisi, Beograđani će morati da izdvoje 23 dinara više, odnosno umesto 1.550 dinara, 1.573 dinara. Za unošenje imena "Beograd" u poslovno ime firme ili udruženja, treba platiti 20.605 dinara, što je 305 dinara više od ranije takse. Da bi se zauzela javna površina umesto 6.065 dinara.

Kada je reč o drugim taksama, za dobijanje dozvola za taksiranje će ubuduće morati da se plati 1.187 umesto dosadašnjih 1.169 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Logic

01.10.2019. 14:17

"... Ukoliko se zdravo stablo nađe na pitu izgradnji novog stanbenog objekta..." De budimo realni i nazovimo stvari pravim imenom. Nije nikakvo stablo naišlo iz neke nedođije i bahato stalo na put sirotoj izgradnji! Ne , ta izgradnja planski uzurpira stanište nekog drveta i sigurno ne samo jednog. I planski seče koman po komad pluća ovog jadnog grada, a birokratskom retorikom vređa inteligenciju stanovnika ovoga grada: Naravno, inteligencija se ne meri novcem i profitom. Seci!

sportmaki

01.10.2019. 15:41

u Češkoj bi to bilo sa bar dve nule iza pomenute cifre.Provjereno, sam sam platio.