Koncert ansambla Stanislav Binički: Proslavili 120 godina (FOTO)

Jl. B.

27. 09. 2019. u 09:23

Концерт ансамбла Станислав Бинички: Прославили 120 година (ФОТО)

Foto: N.Fifić

Neobičnim spojem rok muzike i simfonijskog orkestra, za koji je zaslužan kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, hor i muzičari su očarali publiku
Koncertom "Rok simfonija", sinoć je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" proslavio 120. godišnjicu. Neobičnim spojem rok muzike i simfonijskog orkestra, za koji je zaslužan kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, hor i muzičari su očarali publiku.

Uvertira je bila tema iz serijala "Igra prestola". Na scenu se popela i Tanja Jovićević, koja je otpevala pesme "Crni ples" i "Nađi me", a atmosfesu su "razmrdali" Kiki Lesendrić, Bojana Stamenov, Nikola Mijić i "Crna dama" Dejana Najdanovića Najde.


Hor i orkestar izveli su i Bregovićevu numeru "Sanjao sam noćas da te nema", a nastupili su i Tijana Dapčević, Momčilo Bajagić Bajaga, Jadranka Jovanović i Dušan Svilar. Posebnu emociju izazvao je Bora Đorđević sa pesmom "Pogledaj dom svoj anđele". U završnici, koja je prisutne podigla na noge, svi izvođači su otpevali "Daj nam sunca" iz filma "Kosa"."Binički" je i ranije svirao kompozicije u "simfo-rok" stilu i gajio raznovrsnost muzičkog repertoara, a na samim počecima izvodio je, za tadašnje doba, modernu muziku. Upravo 26. septembra 1899, naš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike, čije ime ansambl sada sa ponosom nosi, osnovao je "Beogradski vojni orkestar". Vremenom, ovaj muzički sastav je menjao imena, od "Muzike Kraljeve garde" i "Orkestra Kraljeve garde", do Umetničkog ansambla Centralnog doma Jugoslovenske armije i Ansambla JNA, ali je uvek bio i ostao melodija istorije.


PROČITAJTE I:  Zoran Nikolić: Beograd čuva mnoge tajne, ne poznajemo dovoljno naš gradIZLOŽBA

PUBLIKA će na izložbi "120 godina sa vama", u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 19. oktobra moći da vidi deo Legata porodice Binički, koji se čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu, kao i deo postavke posvećen stvaralaštvu Umetničkog ansambla.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije