Krasnov na malom Tašmajdanu

S. VIDAČKOVIĆ

25. 09. 2019. u 09:40

Краснов на малом Ташмајдану

Deo parka u centru gde će Krasnov imati svoj spomenik - Foto A. Stanković

Grad će podići spomenike Vudrou Vilsonu, ruskom arhitekti, kao i herojima sa Košara. Obeležje bivšem američkom predsedniku biće postavljeno na bulevaru s njegovim imenom
BEOGRAD će uskoro dobiti tri nova spomenika. Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda juče je usvojila inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da se u čast Vudroa Vilsona, 28. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, podigne spomenik u bulevaru koji nosi njegovo ime. Takođe, biće podignuti i monumenti slavnom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu i herojima sa Košara.

Prema rečima predsednice Komisije Andree Radulović, Bulevar Vudroa Vilsona, koji će po svom otvaranju spojiti Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Mišića, inicijator smatra prikladnom lokacijom za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu.

- Podizanje spomenika Vudrou Vilsonu predstavljalo bi znak zahvalnosti i poštovanja života i dela ličnosti koja je vrednovala naš narod tokom i posle Prvog svetskog rata i pomagala mu - objašnjava Radulovićeva. - Na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji, 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson doneo je proglas obeležavanja ovog dana kao "Srpskog dana" u znak podrške, tada teško stradaloj srpskoj naciji. Prošlo je više od 100 godina otkad se srpska zastava zavijorila na Beloj kući.

Ruski arhitekta Nikolaj Krasnov, koji je obnovio crkvu Ružicu na Kalemegdanu, podigao zgradu u kojoj je sada smeštena Vlada Srbije, palatu Ministarstva šuma i ruda, Ministarstva poljoprivrede i voda u kojoj je danas smešteno Ministarstvo spoljnih poslova, zgradu Arhiva Srbije i današnje Jugoslovensko dramsko pozorište - dobiće spomenik na Malom Tašmajdanu do 8. decembra, kada se navršava 80 godina od njegove smrti.

Nikolaj Krasnov - Foto "Vikipedija"


- Od šest pristiglih radova, Odbor za podizanje spomenika odlučio se za idejno rešenje vajara Nebojše Savovića Nesa, figuru koja sedi za stolom, urađenu u kamenu - rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. - Spomenik će biti postavljen u parku Mali Tašmajdan, prekoputa zgrade Arhiva Srbije, koju je Krasnov projektovao.

Pročitajte još: Vučić: Podići spomenik Vudro Vilsonu u znak zahvalnosti

Vudro Vilson


IMENA I PREZIMENA POGINULIH NA KARAULI

ČLANOVI Komisije usvojili su i inicijativu za podizanje spomenika kojima se odaje počast pripadnicima vojske i policije Srbije koji su učestvovali u borbi na karauli Košare 1999. godine.

- Idejno rešenje skulpture je autorsko delo Miodraga Rogana - istakla je Andrea Radulović. - Inicijator predlaže da spomenički tekst obuhvati 108 imena i prezimena poginulih boraca. Predlog Urbanističkog zavoda je da se spomenik postavi u park-šumi Bencion Buli u kojoj je postavljen i spomenik heroju Milanu Tepiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije