Epruvete napravile darmar na Tehnološko-metalurškom fakultetu

M. S.

subota, 21. 09. 2019. u 08:20

Епрувете направиле дармар на Технолошко-металуршком факултету

Ulaz u Tehnološko-metalurški fakultet Foto: V. Danilov

U noći između četvrtka i petka eksplozija u kabinetu, pregrejao se frižider sa hemikalijama. Isparenja u granicama normale
NA Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu u noći između četvrtka i petka oko 1.00 izbio je požar, kada je eksplodirao frižider sa hemikalijama u kabinetu za organsku hemiju. Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca, koje je alarmirao portir, požar je ugašen, a prva ispitivanja pokazuju da nema prekoračenja graničnih vrednosti isparenja. Osim pričinjene materijalne štete, nije bilo povređenih.

Vatrogasne ekipe uzbunile su ovaj deo grada, a ubrzo potom na fakultet su stigle i stručne službe, koje je trebalo da procene stepen zagađenosti. Iako je prva informacija bila da je koncentracija gasova visoka te da nije moguće obaviti uviđaj, zbog čega se među studentima i stanarima okolnih zgrada stvorila pometnja, ubrzo je iz Dekanata, nakon uvida stručnih ekipa, potvrđeno da nema razloga za opasnost. Kako je za "Novosti" izjavio dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta prof. dr Petar Uskoković, procedure su ispoštovane i odmah su i fakultetske, ali i službe van fakulteta bile uključene u eventualno otklanjanje opasnosti.

- U laboratoriji se dogodilo varničenje i manji požar jer se frižider pregrejao - kaže prof. dr Uskoković. - Tokom dana urađene su analize i utvrđeno je da čak ni u samom kabinetu nema prekoračenja graničnih vrednosti. Čak su nas i komšije zvale da pitaju da li su ugroženi, ali niko nije u opasnosti.

Prof. dr Petar Uskoković

PROČITAJTE JOŠ - POŽAR NA TMF: Eksplodirao frižider sa hemikalijama, nema poveđenih (FOTO/ VIDEO)

Studenti koji su imali zakazane ispite mogli su da polažu, fakultet je bio otvoren.

Pošto je kabinet oštećen u ovoj eksploziji, neko vreme neće raditi kako bi se vratio u prvobitno stanje. Ostale zakazane aktivnosti u ovoj ustanovi odvijaće se nesmetano.

- Ispoštovaćemo proceduru zatvaranja dok se ne zameni cev za vodu, jer je zbog eksplozije oštećena. Neki ispiti se odvijaju u kabinetima, neki u amfiteatru, sve je regularno.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije