Depo za metro u Makišu

S. B. M.

20. 09. 2019. u 09:29

Депо за метро у Макишу

Institut "Jaroslav Černi" radi hidrotehničko rešenje Makiškog polja

Održana druga sednica radne grupe za razvoj lakog šinskog sistema, gradnja krajem 2020. godine. Plan detaljne regulacije Makiškog polja biće urađen do novembra

GRADNjA beogradskog metroa trebalo bi da počne do kraja 2020. godine i to u Makišu, gde će se graditi depo. Ovo je u četvrtak kazao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, posle druge sednica radne grupe za razvoj beogradskog metroa, kojom je predsedavala potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović. Vesić je kazao je da je zadovoljan napretkom priprema za izgradnju.

- Grad Beograd užurbano radi na usvajanju Plana detaljne regulacije Makiškog polja, koji treba da bude završen do novembra ove godine, posle čega sledi proglašenje javnog interesa i početak eksproprijacije jer će prvo tu početi izgradnja depoa i prve linije metroa. Institut "Jaroslav Černi" uporedo sa tim radi hidrotehničko rešenje Makiškog polja, a Zavod za urbanizam grada Plan detaljne regulacije šinskog sistema grada Beograda koji će biti završen do septembra naredne godine. Ovaj plan će stvoriti osnov da proglasimo javni interes za stanice metroa, kako bi se izvršila eksproprijacija zemlje i omogućila gradnja stanica - naveo je Vesić.

Pročitajte još - Snimanje prve linije Beogradskog metroa

On je dodao da svi ubrzano rade na pregovorima sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" koja je, na osnovu Memoranduma o izgradnji beogradskog metroa, potpisanog u Pekingu u maju ove godine, imenovana da kroz međudržavni sporazum dveju država gradi beogradski metro. Podsećamo, "Pauer Čajna" će ovaj posao raditi u konzorcijumu sa francuskom kompanijom "Alstom".

Pročitajte još - METRO DO 2022. GODINE: Prva stanica Makiško polje

PRAVNI OSNOV

ZAMENIK gardonačelnika Goran Vesić rekao je da je beogradski metro projekat od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i od životnog značaja za Grad Beograd.

- Vlada Republike Srbije obezbediće pravni osnov za izgradnju metroa kroz donošenje zakona i podzakonskih akata već tokom jeseni, jer se u današnjim zakonima Republike Srbije metro ne pominje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Гојко

20.09.2019. 10:52

Očekujem da se sada jave i oni sa zahtevom - A metro i u moje selo....

Milos

21.09.2019. 00:00

@Гојко - Nego kako se gradi?? Prosvetli nas. Mozda bi ti trebalo da im kazes kako se grade metroi po svetu, izgleda da imas ogromno iskustvo!!

СЕРБ

20.09.2019. 23:29

Макишко поље - неисцрпни извори питке воде, које би нормална држава оградила и чувала као суво злато, Београд је једина престоница ЕУ без пречистача отпадних вода.