Parking na placu kod SMIP

S. B. MILOŠEVIĆ

19. 09. 2019. u 14:00

Паркинг на плацу код СМИП

Plac za parking pripada Republici

Grad odustao od grandioznog projekta izgradnje. Petrović: Radovi bi bili skupi, ulica zatvorena na 2,5 godina, a gužve ogromne

OD projekta gradnje podzemne garaže ispod Ulice kneza Miloša, gradski čelnici su zvanično odustali - potvrdio je u sredu za "Novosti" sekretar za investicije Luka Petrović. Umesto toga, odlučeno je da se ulica obnovi na leto sledeće godine, a da se podzemna garaža sagradi na zemljištu koje pripada Republici, na uglu Birčaninove i Kneza Miloša, pored Ministarstva inostranih poslova.

Od ideje da Ulica kneza Miloša liči na Aveniju Paseo de Grasija koja se nalazi u Barseloni, i da podzemna garaža bude sagrađena ispod ulice, grad je definitivno odustao.

- Osim činjenice da bi radovi bili veoma skupi, veći problem bilo bi to što bi ulica zbog gradnje garaže morala da se zatvori na dve i po godine - priča Petrović za "Novosti". - Gužve u prestonici bile bi ogromne, pošto je to jedna od glavnih saobraćajnica. Zato smo jedno vreme razmatrali ideju da se garaža gradi ispod polovine ulice, dok bi druga bila u funkciji, pa onda obrnuto. Na kraju smo definitivno od toga odustali.

Luka Petrović


Prema rečima Petrovića, sada je ideja da se garaža izgradi na placu ispod Ministarstva spoljnih poslova, koji je prazan i nalazi se u vlasništvu Republike. Ona će biti čak i veća od ove koja je planirana ispod ulice i koja je trebalo da ima 427 parking-mesta. Sad samo ostaje da sa Republikom ispregovaramo prenos vlasništva.


PROČITAJTE JOŠ - Kneza Miloša sa šest traka i mega podzemnom garažom!


Prema Petrovićevim rečima, projekat obnove ulice ostaje isti. Saobraćajnica bi trebalo da ima po tri trake u oba smera i razdelno ostrvo u sredini. Trotoari će biti prošireni, a drvored očuvan.

PROČITAJTE JOŠ - PEŠAČKE ZONE U CENTRU PRESTONICE: Parking samo lokalnim stanarima, senzor "čita" tablice

- Rekonstrukcija neće početi pre maja ili juna, a trebalo bi da bude završena za šest do sedam meseci, pošto je ulica duga manje od klometra. I kada se bude radila, za saobraćaj će biti prohodna po jedna traka u smeru. Sad projektantu ostaje da izmeni projekat. Ono što je sigurno jeste da je ovo rešenje jeftinije, ali i da građani neće trpeti mnogo - navodi sagovornik "Novosti".


IMALI I DOZVOLU

ZA podzemnu garažu ispod Ulice kneza Miloša, prema prvobitnom projektu, već je dobijena građevinska dozvola. Najavljivano je da će radovi početi prošle godine, a onda je rečeno da će početi ove, na jesen, ali i da će se prvo raditi samo trotoari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aleksandar

06.10.2019. 14:38

Hvala Bogu da su odustali. Oni nisu u stanju jedan obican trg da srede kako treba, vec vise od godinu dana rade a sad i doradjuju Trg republike, doradjivali su i Slaviju, a kamoli da prave tako grandiozne projekte kakav je ovaj. Da su krenuli u ovo, ne bi ulica bila zatvorena dve i po godine, vec pet. Hvala Bogu pa su se opametili. Jos samo da odustanu od zicare, jarbola od 80 metara, velikog tocka i ostalih megalomanskih i nepotrebnih projekata za sta oni nemaju ni znanja ni strucnosti.