BEOGRADSKE PRIČE: Slepi prodavac benzina

Z. NIKOLIĆ

subota, 21. 09. 2019. u 15:30

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Слепи продавац бензина
Tridesetih godina Boža Tvrdišić bio simbol solidarnosti u prestonom gradu
BIO je kraj tridesetih godina prošlog veka kada je gradska štampa počela da poklanja pažnju jednom vrhunskom humanitarnom potezu koji su izveli članovi Beogradskog udruženja šofera.

Tada je Boža Tvrdišić zbog tumora na mozgu oslepeo. Lečenje je zahtevalo mnogo novca, i to ne da doživi potpuno izlečenje, već samo da se uklone pretnje koje su bile opasne po njegov život.

- Udruženje šofera nije žalilo novca i u nekoliko mahova je sa većim sumama slalo svoga člana Tvrdišića u Beč, gde su otklonjene sve dalje opasnosti - beleži list "Vreme".- Ipak, čovek je ostao potpuno slep, što je bila najlakša posledica te bolesti.

PROČITAJTE JOŠ - BEOGRADSKE PRIČE: Od Balkanske do Beogradske

Oboleli vozač je prvo bio pomagan od strane Udruženja, a posle toga počeo je samostalno da radi i da vodi posao koji "treba da mu donese parče nasušnog hleba". Novinari beleže kako je imao ženu, dvoje dece i staru, nejaku majku.

- Kupio je benzin-pumpu od braće Novosela, ovdašnjih trgovaca koji su mu izašli u susret i dali na povoljnu otplatu, a za sve dalje pobrinulo se opet Udruženje šofera.

Slučaj Bože Tvrdišića danas često pominje svojim gostima i Bratislav Braca Petković, osnivač Muzeja automobila u Beogradu. On podvlači snažnu solidarnost koju su pokazivali ondašnji šoferi.


PROČITAJTE JOŠ - Beogradske priče: Odakle nas "nadgledaju" Rimljani

Bilo je to vreme kada Tvrdišić nije lako mogao da dopre do mušterija. Omalena pumpa za benzin bila je prikačena za bure, koje je bilo napunjeno oktanskom tečnošću, pa je tako nesrećni, oslepeli vozač tankovao gorivo. Ali, najveći broj malobrojnih gradskih vozača nije znao za sudbinu slepog prodavca benzina.

Ipak, oni upućeni, znajući o kakvom čoveku se radi, a pogotovo o njegovom nesrećnom slučaju, odlazili su namenski upravo kod Bože, ne bi li nekako pomogli čoveku zlehude sudbine.


ŠKOLA

JUNAK ove priče Boža Tvrdišić imao je, kako beleže novinari, "par godina gimnazije", ali nije uspeo da je završi zbog siromaštva roditelja koji nisu uspeli da isprate njegovo školovanje.

Usled takvih neprilika prvo je završio bravarski zanat, a zatim je postao šofer, koji je posao obavljao sa puno savesti, dok ga bolest nije sprečila da nastavi dalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije