SRPSKA prestonica od početka ove godine bitno je izmenila izgled. Do decembra, ili proleća sledeće godine, kada će biti završeno sve što je započeto, beli grad će izgledati znatno drugačije. Obnovljene su ulice, gradski trgovi, parkovi, napravljeni novi mostovi.

Pred čitaocem su najupečatljiviji projekti koji Beogradu daju obrise velegrada:

ZAVRŠENI PROJEKTI

- TRG REPUBLIKE

Trg republike ovog leta dobio je evropski izgled. Rekonstrukcijom je bilo obuhvaćeno 1,5 hektara, zamenjene su vodovodne i kanalizacione cevi, elektroenergetska i telekomunikaciona mreža. Plato je prekriven jablaničkim granitom, a posebnom obradom obeleženo je mesto gde su sahranjeni Crvenoarmejci i mesto gde su pronađeni temelji Virtemberške kapije. Postavljeno je 100 svetiljki, posađeno 27 novih stabala, postavljen parking za bicikliste i pametne klupe, kao i potapajući stubići kojima se reguliše ulaz u pešačku zonu.

Pročitajte još - Vesić: Trg republike otvoren za saobraćaj, završen pre roka (Foto)

- TOPLIČIN VENAC

Rekonstrukcijom Topličinog venca obuhvaćena je obnova ulica Topličin venac, Vuka Kradžića, Cara Lazara, Carice Milice i Čubrina. Svuda su zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi, a postavljena je i kaldrama. Obnovljen je Park vojvode Vuka. Uređene su staze, obnovljeno dečje igralište, zasađena su nova stabla, napravljena je letnja pozornica, postavljene pametne klupe. Ovim projektom povezane su pešačke zone, odnosno Obilićev i Kosančićev venac.

- ULICE OKO SKADARLIJE

U ovoj godini urađeni su prilazi Skadarliji. Rekonstruisane su i popločane ulice: Strahinjića bana, od Francuske ulice prema Skadarskoj, Emilijana Joksimovića, Simina i Zetska. U tim ulicama postavljeno je oko 2.200 metara kvadratnih kamenih ploča, zasađeno je 16 novih stabala i obnovljena su stara stabla, čime je uređen prilaz samoj Skladarliji. U Strahinjića bana, postavljena je i nova fontana. Za sledeću godinu, planirana je obnova Vase Čarapića i Dobračine.


foto P.Mitić

- ŠINE PREKO MOSTA NA ADI

Radovi na postavljanju tramvajskih šina preko mosta na Adi počeli su u martu 2018, a završeni su u junu ove godine. Izgrađeni su preostali delovi tramvajskog koridora i nedostajući krakovi u okviru petlje u Radničkoj ulici, sagrađene su nove ispravljačke stanice na Novom Beogradu. Na čukaričkoj strani rađeni su potporni zidovi, rekonstruisan je most preko Topčiderke i nadvožnjak preko železničke pruge. Postavljeno je 18 modernih skretnica za buduće nove linije između Rakovice i Banovog brda ili Novog Beograda i Rakovice. Vrednost ovog projekta je skoro dve milijarde dinara.

foto P.Mitić

- TOPČIDERKA

Izmešteno je i korito Topčiderske reke, kako bi se dobio prostor za gradnju Bulevara patrijarha Pavla. Korito reke pomereno je za 20 metara kako bi se oslobodio deo potreban za prošireni profil buduće saobraćajnice i izgradnju nove raskrsnice na ukrštanju sa Ulicom Pere Velimirovića. U sklopu ovih radova, urađen je novi most u Pere Velimirovića i zacevljen Kaljavi potok. Vrednost posla je 224 miliona dinara.


foto P.Mitić

PROJEKTI KOJI SU U TOKU

- KARAĐORĐEVA

Obnovom Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do raskrsnice sa Pariskom, nastavljeno je uređenje priobalja. U sklopu ovih radova rekonstruisan je tramvajski kolosek od mosta do tramvajske okretnice kod Kalemegdana. U dužini od 682 metra, postavljene su nove šine i kontaktna mreža, a trotoari i biciklističke staze biće prošireni i popločani do kraja godine. U zoni Kapetanije, napravljena je niša za putničke autobuse, kojima se prevoze putnici sa turističkih brodova ka centru. I Savski kej bi trebalo da bude uređen, a novi rok je na proleće iduće godine. Vrednost posla je 712 miliona dinara.

foto P.Mitić

Pročitajte još - Počela izgradnja nove deonice Bulevara patrijarha Pavla

- PASARELA

Do sredine oktobra trebalo bi da proradi i pasarela koja spaja Kalemegdan sa Savskim kejom, kod Beton hale, s tim što će plato na samom keju biti urađen kada se bude uređivalo i pristanište. Time je gotova prva faza radova. Pre mesec dana, na pasareli, je postavljena skulptura "Odande dovde", uz prisustvo autora, britanskog vajara Ričarda Dikona i srpskog umetnika Mrđana Bajića. Spajanje pasarele sa Velikim stepeništem na Kalemegdanu i uređenje okolnog prostora predstavlja drugu fazu izgradnje. Vrednost čitavog projekta je nešto veća od 214 miliona dinara.

- BULEVAR PATRIJARHA PAVLA

Izgradnja nove deonice u Rakovici, jedne od najvažnijih saobraćajnica i osnovne saobraćajne veze Rakovice i Vidikovca sa Mostom na Adi, počela je nedavno. Bulevar će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, a u sredini će se nalaziti tramvajska pruga postavljena na izdignutoj tramvajskoj baštici. To će biti magistralna saobraćajnica, preko koje će se povezati Most na Adi sa spoljnom magistralnom tangentom i budućim mostom preko Ade Huje, a vrednost ovog posla 1,385 milijardi dinara.

foto P.Mitić

- SAVSKI TRG

Obnova ovog platoa počela je nedavno, a prema najavama trajaće do proleća sledeće godine. Vrednost radova je više od 20 miliona evra, a izvođač radova je "Beograd na vodi". Prema idejnom rešenju trg će biti oaza zelenila. Spomenik Stefanu Nemanji biće postavljen na platou, ispred desnog krila Stare železničke stanice. Saobraćaj, iz pravca Savske, ići će po obodu trga, a iza stanične zgrade, budućeg objekta Istorijskog muzeja Srbije, biće sagrađena podzemna garaža.

- ČETIRI BULEVARA

Rekonstruišu se ulice Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Uroša. Ulica 27. marta početkom nedelje puštena je za saobraćaj. Do kraja godine ili proleća iduće biće urađeno 2,9 kilometara ovih ulica. Radi se kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, menjaju se tramvajske šine. Po obnovi, ulica će imati pet saobraćajnih traka, široke trotoare i mesta za parkiranje, staze za slabovide, ambijentalnu rasvetu. Zbog posebne podloge koja se postavlja, smanjiće se buka tramvaja. Projekat rekonstrukcije je vredan 18,2 miliona evra, a finansira se kreditom EBRD.

Toplićin venac, foto P.Mitić