DO kraja sledeće sedmice biće iscrtana biciklistička staza, koja će povezati Kalemegdan i Narodno pozorište, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je, obraćajući se povodom Evropske nedelje mobilnosti, istako da će u narednih nekoliko meseci, pole javnog tendera koji je u toku, biti izabrana kompanija sa kojom će Grad sarađivati, kroz proces javno-privatnog partnerstva.

Prema rečima Vesića, plan je da se u naredne četiri godine uredi skoro 120 kilometara biciklističkih staza. On je istakao da je to veoma ambiciozan plan, koji bi trebalo da bude završen do marta sledeće godine. Sekretarijat za saobraćaj je naručio izradu plana održive urbane mobilnosti.

Vesić je podsetio da Beograd ima čime da se pohvali, kada je reč o mobilnosti i davanju prednosti pešačkom i biciklističkom saobraćaju.

PROČITAJTE JOŠ:
Savski trg: Radovi najpre ispred stanice

- U poslednje četiri godine urađeno je 28.000 kvadratnih metara pešačkih zona u centru grada i po tome je Beograd jedan od gradova koji je uradio najviše novih pešačkih zona u tom periodu u Evropi - naveo je Vesić. - Imaćemo 900 javnih bicikala na 150 stanica i to će biti veliki iskorak, jer je važno da omogućimo da što veći broj građana koristi biciklistički saobraćaj. U ovom trenutku imamo gotovo 1.000 javnih bicikala u našim garažama i otvorenim parkiralištima.

On je istakao da će, nakon promene kocki na Trgu republike, biciklisti moći da koriste taj prostor jer je, naveo je, neko napravio projekat u kojem nije vodio računa o biciklističkom i motociklističkom saobraćaju i doveo u situaciju da oni ne mogu da koriste taj kolovozELEKTRIČNI AUTOBUSI

Vesić je ponovio da će sledeće godine početi izgradnja metroa, što će promeniti način funkcionisanja gradskog prevoza.

- Po našim procenama, između 25 i 30 odsto građana će, iz automobila preći u metro, što će smanjiti broj automobila u centru grada i omogućiti ljudima efektniji način prevoza, ali i manje korišćenje automobila - naveo je on. - U planu je da u naredne dve godine kupimo 70 električnih autobusa, koji bi saobraćali samo u centru grada. U ovom trenutku imamo četiri takva vozila.