TRGLI GA SA IVICE MOSTA: Trojica radnika Gradske čistoće spasli život čoveku (75) koji je hteo da skoči u reku

M. STANOJKOVIĆ

sreda, 18. 09. 2019. u 10:00

ТРГЛИ ГА СА ИВИЦЕ МОСТА: Тројица радника Градске чистоће спасли живот човеку (75) који је хтео да скочи у реку

FOTO: V. Danilov

Vojvodićem, Zahirijem i Brahom ponosi se cela firma. Šef obećao nagradu

UOBIČAJENI radni dan trojice radnika JKP "Gradska čistoća" obeležio je herojski gest. Dok su u utorak u prepodnevnim satima vozili smeće na istovar, nisu ni slutili da će spasti život čoveku starom oko 75 godina, koji je pokušao da skoči sa nadvožnjaka iznad auto-puta u Velikom Mokrom Lugu. U poslednjem trenutku strgli su ga sa ograde.

Za trojcem Nenadom Vojvodićem (35), Ramadanom Zahirijem (29) i Muhamedom Brahom (36), koji svakodnevno krstari ulicama Beograda na đubretarcu i održava grad čistim, cela firma u utorak se dala u potragu. Jedva su ih našli, jer su posle spasavanja nastavili posao kao da se ništa nije dogodilo. Oni skromno pruičaju za "Novosti":

- Na putu ka deponiji, ugledao sam čoveka koji je prebacio jednu nogu preko ograde i planirao da skoči - kaže Ramadan Zahiri. - Viknuo sam: "Nešo, neko hoće da skoči." On je brzo zakočio, stao i u jednom potezu povukao čoveka.

Nenad Vojvodić, koji je bio za volanom kamiona, kaže da nije razmišljao na koji način će odreagovati, nije bilo vremena. U glavi mu je bilo samo da mora da spase čoveka.

- Čim mi je kolega skrenuo pažnju, parkirao sam vozilo, prišao mu s leđa i zgrabio ga - prepričava Nenad. - Čovek je bio u šoku, ništa mi nije rekao. Zadržao sam ga i pozao policiju. Ubrzo je došla i Hitna pomoć i zbrinula ga. Nisam stigao da saznam ni ko je, ni šta je. Samo da ga je bolest naterala na ovo. Nadam se da će biti dobro.


PROČITAJTE JOŠ:
POKUŠAJ SAMOUBISTVA U BEOGRADU: Maloletnik hteo da skoči sa Železničkog mosta


Posle svega tri meseca staža u "Čistoći", Nenad je zaslužio sve pohvale kolega, ali i nadređenih, kao i Ramadan i Muhamed, koji su u ovom preduzeću zaposleni osam godina. Ipak, ne očekuju nikakvu nagradu.

- Ne treba nam nikakva nagrada - ističe Vojvodić. - Dovoljna satisfakcija je što je čovek živ. Kolege i ja nismo hteli nikome da javljamo, to je običan ljudski potez.

Njihov nadređeni, direktor sektora operative Milan Marić, kaže da će se potruditi da budu adekvatno nagrađeni.


BEZ RAZMIŠLjANjA

TROJICI radnika "Čistoće" ovo je prvi put da su se susreli sa ovakvom situacijom:

- Nikada nismo bili u prilici da spasemo nekome život. Čak i kada iskoči mače na ulici, zaustavimo kamion, prenesemo ga preko puta, a kamoli kad vidiš čoveka u nevolji. Tu nema razmišljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

TonySoprano

18.09.2019. 10:13

koga je teška muka naterala taj nažalost neće odustati...nadam se da će čovek dobiti preko potrebnu pomoć i negu i da mu to više ne padne napamet

Zenit

18.09.2019. 16:07

Gest ljudskosti savesnih radnika javnog preduzeca za nagradu koju oni ne smatraju potrebnom jer vise cene spasen zivot. Ne cene svi pa se pitam dokle ce u ovolikog gradu sa sve vise suicida prevencijom i ad hok spasavanjem da se bave policajci,laici i slučajni prolaznici? U ustanovama socijalne zaštite ima timova za nasilje u porodici. Zasto negde nema mobilnih timova za suicid iako su poznate crne tačke gde nevoljnici pokušavaju na najstrašniji način da sebi oduzmu čemeran život i ugroze druge?