Prvi bazar i etno-revija Umotvorine i rukotvorine Banijaca u Ugrinovcima

Novosti online

nedelja, 15. 09. 2019. u 23:46

Први базар и етно-ревија Умотворине и рукотворине Банијаца у Угриновцима
Cilj manifestacije je da se oživi sećanje na Baniju i da se pokaže deo bogate kulturne baštine
Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, a u organizaciji Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije 15. septembra u Domu kulture u Ugrinovcima održan je prvi bazar sa pratećom etno-revijomi kulturno-umetničkim programom pod nazivom''Umotvorine i rukotvorine Banijaca''.

Na jednom mestu posetioci su mogli da pogledaju ili kupe umetničke predmete kakvih nema u radnjama, počev od dekupaža, nakita od kože i metala sa etno motivima, pa sve do skulptura rađenih u drvetu, posuđa, starih mašina za šivenje i tkanje, ali i da uživaju u reviji narodnih nošnji, tradicionalnoj igri i pesmi - daru nesputanog i neuništivog duha Srba sa Banije. Cilj manifestacije je da se oživi sećanje na Baniju i da se pokaže deo bogate kulturne baštine.

PROČITAJTE JOŠ -Izobilje vlada na tezgama

Predsednik gradske opštine Zemun Dejan Matić nije krio zadovoljstvo što je u Domu kulture u Ugrinovcima priređena ova manifestacija.

''Čini mi posebno zadovoljstvo što je veliki broj građana posetio bazar i etno-reviju koja afirmiše, edukuje i ukazuje na značaj očuvanja kulturne baštine Banijaca kao dela najstarije srpske tradicije. Pogotovo je značajno što će prodaja rukotvorina omogućiti da se kućni budžeti naših marljivih sugrađana poboljšaju. Opština Zemun je vaš dom, a na nama je da vam omogućimo da živite dostojno u dvadesetprvom veku'', rekao je predsednik Matić, uz napomenu da odgovornom socijalnom politikom Gradska opština Zemun usmerava različite aktivnosti i pruža podršku porodicama izbeglih i interno raseljenih lica u procesu njihove integracije i ekonomskog osnaživanja.



















U znak zahvalnosti za pomoć u realizaciji ove manifestacije predsednik
Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije Miroslav Kovjanić uručio je plakete i zahvalnice predsedniku Gradske opštine Zemun Dejanu Matiću i svima koji su to zaslužili.









Manifestaciji je prisustvovao narodni poslanik i predsednik Skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, direktorka Doma zdravlja Zemun dr Aleksandra Cvetković sa saradnicama, Banijci i mnogobrojni građani.









Pratite nas i putem iOS i android aplikacije