GRADNjA NA VIDIKOVCU: Porušili 15 objekata

G. NOVAKOVIĆ

12. 09. 2019. u 12:28

ГРАДЊА НА ВИДИКОВЦУ: Порушили 15 објеката

Zgrada u Ulici kneza Višeslava napreduje velikom brzinom / Foto Ž. Knežević

Inspekcija i investitori za godinu dana "oslobodili" 15.000 kvadrata. Na Vidikovcu niče stambeni kompleks za koji se ne zna da li ima dozvole

ZAKON o planiranju i izgradnji, od stupanja na snagu početkom novembra prošle godine, do temelja je "srušio" 15 objekata podignutih bez građevinske dozvole. Osam je uklonjeno na inicijativu inspekcije, a sedam su, posle rešenja, uklonili samo investitori. Kako kažu iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, na taj način oslobođeno je oko 15.000 kvadrata. Koliko ih još čeka na "sravnjenje", nadležni nisu mogli da nam otkriju.

Bez obzira na to što rušenje ulazi u praksu, ima mnogo primera koji ilustruju da je kraj ovom poslu veoma daleko. Stambeni kompleks u Ulici kneza Višeslava u Rakovici tako nastavlja da raste, iako nije utvrđeno da li investitor ima neophodnu dokumentaciju!

- Postupak uklanjanja objekata teče po planu i programu uklanjanja objekata - rekli su nam iz Sekretarijata. - U praksi se često dešava da investitori odmah po zakazivanju uklanjanja objekta sami započnu i okončaju postupak rušenja. Po zahtevu investitora, Upravni sud može odložiti izvršenje konačnog upravnog akta do donošenja sudske odluke.

Pročitajte još - RADOVI U KNEZA VIŠESLAVA: Prave zgradu i kraj "Lidla"

Iako za rušenje nelegalnih kvadrata postoje plan i program, čini se da u tu grupu ne spada i problematična buduća stambena zgrada na Vidikovcu. Krajem prošle godine objekat je počeo da niče nedaleko od trgovinskog lanca "Lidl", a sada je stigao do čak devetog sprata i izgleda da ni tu nije kraj zidanju. Kako kažu stanari ovog dela Rakovice, zgrada kao da je podignuta preko noći.

- Na ovom placu godinama nije bilo ničeg, a sada ćemo imati još komšija, pošto sam čuo da se stanovi već prodaju, i to po ceni od 800 evra po kvadratu - kaže nam jedan stanara iz naselja Cerak vinogradi, koji je baš prekoputa buduće zgrade.

Prema svedočenju žitelja, donedavno je informativna tabla bila postavljena sa donje strane gradilišta i bila je nepotpuna. Sada je ona postavljena na zid između spratova, ali toliko je mala da niko ne može da pročita da li objekat ima građevinsku dozvolu i kada je predviđeno da se zgrada konačno završi.

BEZ ODGOVORA

POVODOM informacija o objektu u Kneza Višeslava, "Novosti" su pisale Opštini Rakovica, gde nam je rečeno da se inspekcijskim nadzorom ne bave i da se obratimo Sekretarijatu za inspekcijske poslove. Međutim, ostali smo uskraćeni za odgovore da li investitor ima građevinsku dozvolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije