Radojičić: Šume su pluća grada, a brigom o prirodnim dobrima brinemo o zdravlju stanovništva

Novosti Online

11. 09. 2019. u 16:20

Радојичић: Шуме су плућа града, а бригом о природним добрима бринемо о здрављу становништва
Gradonačelnik Beograda je naglasio da se kada se govori o „zelenom gradu” ne misli samo na posađeno drveće u urbanom delu već i na prirodna dobra, kojima naš glavni grad obiluje

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je u sredu Bajfordovu šumu na Banjici i tom prilikom podsetio da je Grad Beograd, posredstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ove godine uložio 144 miliona dinara u prirodna dobra, u koje spada i ova šuma. On je naglasio da se kada se govori o „zelenom gradu” ne misli samo na posađeno drveće u urbanom delu već i na prirodna dobra, kojima naš glavni grad obiluje.

Beograd ima 21 prirodno dobro, a Bajfordova šuma je jedno od njih. Šume su važne zbog sportsko-rekreativnih aktivnosti građana, ali na prvom mestu sa ekološkog aspekta. One su pluća grada i brigom o šumama istovremeno brinemo o zdravlju našeg stanovništva. Takođe, njihov značaj je nemerljiv i u sprečavanju preterane buke i smanjenju zagađenja. Zbog svega toga moramo odgovorno i domaćinski gazdovati šumama – poručio je gradonačelnik.

Radojičić je ukazao da je važno uređenje šuma, ali i njihovo unapređenje, jer su mnoga stabla stara i bolesna.

U ovoj godini šume su obnovljene sa 18 hiljada sadnica, dok je u urbanom delu grada ove godine zasađeno 410 sadnica. Odgovorno se ponašamo i želimo da Beograd bude još zeleniji i zdraviji – naglasio je Radojičić.

Pročitajte još - Zelenilo Beograd: Ne parkirajte vozila ispod stabala opterećenih snegom

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na značaj eko-turizma, koji je privlačan za strance „impresionirane našim prirodnim bogatstvima” – Adom, Košutnjakom, Kosmajem, Avalom, Lipovičkom šumom.

Bajfordova šuma nastala je posle Drugog svetskog rata, kada je pošumljeno 42 hektara slobodne površine, precizirao je gradonačelnik. Na ovom prostoru ima velik broj ptica i drugih vrsta, zbog čega je ovo ekološki značajno mesto u Beogradu. Šuma obiluje mestima za odmor i rekreaciju, a samo trim-staza, naveo je gradonačelnik Radojičić, duga je 1,8 kilometara.

Gradonačelnik je na kraju najavio da ima plan da jedan dan nedeljno posveti prirodnim dobrima, kako bi pomogao u ostvarenju zajedničkog cilja da 25 odsto Beograda bude zelen, jer u ovom trenutku taj procenat iznosi 15.

Namera nam je da više brinemo o našem prirodnom bogatstvu i da imamo odgovoran pristup prema našem blagu koji podrazumeva kako očuvanje postojećih resursa tako i podmlađivanje šuma – ukazao je Radojičić.

Događaju je prisustvovao direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević sa saradnicima i podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Milan Filipovic

11.09.2019. 19:01

Hvala gradonacelniku sto nam je otvorio oci. Mislili smo da je drvece stetno, obzirom da se svuda po gradu i zelenim povrsinama temdljito uklanja.