BEOGRADSKE PRIČE: Čudesni pečati Mike Alasa

Zoran Nikolić

11. 09. 2019. u 15:15

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Чудесни печати Мике Аласа
Neobična sprava koja je dobila zlatnu medalju na Svetskoj izložbi pre više od jednog veka čuva se u Muzeju nauke i tehnike

U beogradskom Muzeju nauke i tehnike postoji vrlo upečatljivo sećanje na legendarnog beogradskog naučnika Miku Alasa. Početkom 20. veka, na Svetskoj izložbi u Parizu naš naučnik dobio je zlatnu medalju napravivši prvi računar na vodu . Dao mu je ime hidrogenerator.

U to vreme čovečanstvu su bila predstavljena najveća dostignuća tog doba. Izložba je prvi put posetiocima predočila ton film, kao i dizel motore. Svet se okretao nauci i njenim dometima, a to je izazvalo brze i snažne efekte u svim oblastima života.

Patent Mihajla Petrovića izazvao je veliku pažnju publike. I danas se u ovom muzeju precizno predočava publici da je ova sprava, u suštini, bila preteča današnjih štampača.

- Izlazne podatke zapisivala je na papiru obmotanom oko valjka - objasnili su nam u ovoj instituciji.- Prema rečima samog autora, Mike Alasa, "sprava služi za grafičku integraciju diferencijalnih jednačina prvog reda", što znači da se pomoću hidrogeneratora između ostalog, može izračunati površina bilo koje zatvorene krive linije.

Pročitajte još - Mika Alas ponovo među Beograđanima

U tu svrhu, u prvoj komori Alasove mašine nalazila se pločica iz koje je isečena elipsa, što je bio jedan od ulaznih podataka koje je zahtevao ovaj računar. Drugi podatak je bila linija unapred nacrtana na valjku, koji se okretao drvenom ručicom, a treći je bio oblik pločice koja je potapana u komoru.- Ono što se dobija kao izlazni podatak jeste kriva koja nam govori kolika je površina onog dela dela elipse koji se ovim putem našao pod vodom. Promenom oblika suda, pločice koja se potapa i linije na valjku hidrogenerator dobija različite namene.

Autor Nemanja Đorđević je 2007. godine napravio model koji je Mihajlo Petrović objavio 1899. godine u američkom matematičkom stručnom časopisu. Tako posetioci Muzeja nauke i tehnike mogu da kroče i u "naučni vremeplov" onog doba, i dopru do neverovatnih talenata i ideja legendarnog Mike Alasa.

Pročitajte još - Doživljaji Mike Alasa i Pupina

ARTILjERIJA

Pored ove naprave, Muzej nauke i tehnike čuva još jedan patent Mike Alasa, koji govori o širokim talentima i znanjima kojima je raspolagao veliki naučnik. Tako je među eksponatima prikazan i daljinar zemaljske artiljerije koji je Petrović osmislio zajedno sa generalom Miloradom Terzićem 1910. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije