PLATO ispred Cvetkove pijace na Zvezdari ponovo su okupirali ulični prodavci, ali samo u ranim jutarnjim satima. Prilaze pijaci, deo tramvajskog stajališta uzurpiraju rano ujutru, dok nadležne inspekcijske službe ne počnu da rade. Od 8.00 do 19.00 samo otpaci svedoče da je ovde bila "pijaca".

Ali, od 5.00 do 8.00 od improvizovanih tezgi, koje se u najboljem slučaju sastoje od starog prekrivača raširenog na asfaltu, građani koji rano ujutru ovuda prolaze, ne mogu da se "probiju". Tramvajsko stajalište je puno starih stvari razbacanih po zemlji, a da bi ušli u šinsko vozilo ljudi su prinuđeni da preskaču raznovrsnu robu. Gužve se stvaraju jer prodavci zauzimaju svaki centimetar prostora, do samih šina uz Bulevar kralja Aleksandra, duž Ulice Vjekoslava Kovača, ali i sve poprečne staze koje vode ka pijaci.

- Skoro mesec dana ne može da se prođe od početne stanice autobusa 309 do tramvajskog stajališta - objašnjava sugrađanka Dragana T., koja svakodnevno prolazi ovom trasom. - Oko devet časova oni odlaze sa ove lokacije, ali mi koji oko šest, sedam krećemo na posao svakog jutra jedva prolazimo, pazimo da nekog ne nagazimo ili se ne sapletemo o staru stvar i padnemo.

Iz Gradske opštine Zvezdara ističu da Komunalna inspekcija svakodnevno sprovodi zajednički inspekcijski nadzor sa Komunalnom milicijom grada i MUP Zvezdara pokušavajući da reši problem ilegalne prodaje.

- Dežurstvo na području gradske pijace "Zvezdara" obavlja se u dve smene i to od 8.00 do 13.00, kada je prva smena i od 13.00 do 19.00, do kada je radno vreme druge smene - kažu nadležni iz GO Zvezdara. - Nadzor se sprovodi sedam dana u nedelji, a inspektori uz ova dežurstva obavljaju i svoje redovne aktivnosti u okviru zakonskih ovlašćenja.

Pročitajte još: NESVAKIDAŠNjI PRIZOR: Gejzir kod Cvetkove pijace (VIDEO)

Dodatni problem stvara i nagomilano smeće koje ostane pošto ulične trgovce komunalci oteraju kućama. Plastične kese i drugi otpaci ostaju rasuti po zelenim površinama, a u pojedinim slučajevima budu očišćene tek u kasnim večernjim satima.

PRODAJU SVAŠTA

NA POREĐANIM prekrivačima, raširenim na slobodnom delu asfalta, prodaje se sve i svašta. U ponudi je stara garderoba, obuća, neki prodaju samo po jednu patiku ili papuču, igračke, posuđe, korišćene parfeme ili lakove za nokte. Na čaršavima su rasuti i vakuumirani prehrambeni proizvodi. Prodaju se supice u kesicama, vanil-šećer, ali i lekovi kojima je istekao rok trajanja.