Pobedile rak pa zaveslale prema zdravom životu

S. Vidačković

08. 09. 2019. u 15:52

Победиле рак па завеслале према здравом животу

TIM "Pink ledis" četiri puta nedeljno na Savi

Žene operisane od karcinoma dojke u klubu "Beodragons". Treniraju pod budnim okom dr Duška Spasovskog

POSLE teške životne bitke sa karcinomom dojke, koju su izvojevale, zaveslale su u novi period života. Žene operisane od zloćudne bolesti uključile su se u veslački tim "Beodragons", gde se u roze dresovima spremaju za predstojeće prvenstvo koje će se održati u Ljubljani od 13. do 15. septembra.

Pročitajte još: Ruski onkolog: Rak svesti na hroničnu bolest s kojom se može živeti

Uz parolu "Veslaj i pobedi", vredno treniraju i za 28. septembar, kada će se na Adi Ciganliji održati prvenstvo.

- Mi, "pink ledis", odnosno žene operisane od karcinoma, imaćemo revijalnu trku, u kojoj ćemo se predstaviti našem gradu i pokazati koliko je veslanje koristan i lep sport, koji nam omogućava da se fizički dobro osećamo, a naročito doprinosi boljem psihičkom stanju - kaže Ivanka iz Udruženja "Budimo zajedno", koje okuplja žene obolele i lečene od raka dojke.

Pročitajte još: Budi brža od kancera

Kako kaže naša sagovornica, svakoj ženi koja je prošla kroz ovu bolest savetuje se neka fizička aktivnost, a veslanje i dragon boat je sport koji se preporučuje kao prevencija limfedema.

Treniraju četiri puta nedeljno na Adi Ciganliji, pod budnim okom doktora Duška Spasovskog, ortopeda, koji se brine da veslačice svaki pokret rade pravilno. U čamce sa zmajevim glavama ne ulaze nezagrejane, ali nema nikakvog forsiranja. Čim se žena umori, skloni veslo i njiše se u ritmu kretanja ostalih veslača, jer i tako doprinosi kretanju čamca.

- Inače, u klubu se sve radi timski i to doprinosi pozitivnom stavu - objašnjava Ivanka. - Zajedno ubacujemo čamce u vodu, iznosimo ih, nosimo opremu. Imamo ritual pozdravljanja i to se ne propušta. Kada završimo trening, družimo se, pričamo i uživamo u izlascima i zalascima sunca na Adi.

BESPLATNI TRENINZI

KLUB "Beodragons" ponudio je članicama besplatne treninge, a takođe su dobile i roze dresove. Inače, i u svetu se organizuju prvenstva gde se žene lečene od karcinoma takmiče u roze opremi, pa odatle i potiče naziv "pink ledis".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije