Beogradske priče: Ambar pored blokova, varburg uz Sava centar

Zoran Nikolić

sreda, 04. 09. 2019. u 18:19

Београдске приче: Амбар поред блокова, варбург уз Сава центар
Kako se odvijao "rat" između graditelja Novog Beograda i starih bežanijskih ratara. Mnogi vlasnici starih kuća stoički su se borili da opstanu na mestu na kojem su dugo živeli, ali je "valjak" urbanizacije bio jači

U doba kada su, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka nicali novobeogradski "blokovi", stara zdanja bežanijskih seljaka nisu se lako povlačila sa gradilišta.

Nekoliko fotografija vraća nas u to vreme, kada prepoznatljive, stepenaste zgrade blokova od 61 do 64 uveliko zauzimaju svoj prostor na ovom delu Novog Beograda, ali stare kuće, postavljene tu decenijama pre toga - nemaju "nameru da se pouvuku". Njihovi vlasnici su dugo ovde imali svoje njive, a bežanijski ratari su dugo po podizanju novobeogradskih solitera umeli da kažu kako je ovaj deo grada "ponikao na njihovoj zemlji".


PROČITAJTE JOŠ:
BEOGRADSKE PRIČE: "Tramvajem u 21. vek"

Između današnjih nizova stepenastih zdanja sada se nalaze poslovni centri i šoping molovi, a dugo je taj prostor još bio "borilište" sa kojeg Bežanijci nisu želeli da se povuku. Mnogi vlasnici starih kuća stoički su se borili da opstanu na mestu na kojem su dugo živeli, ali "valjak" urbanizacije morao je da "pregazi" njihove domove i pošalje ih u istoriju.

Fotografija starog ambara pored kuće samo dodatno vraća posmatrača u davno zaboravljene kadrove...

Možda je još upečatljivije podizanje "Sava centra", kada današnji bulevar koji nosi ime po Milentiju Popoviću još nije bio napravljen. U to veme ovde stoji obična, dvosmerna ulica, a uveliko zaboravljeni "varburg" posmatraču samo uveseljava ceo prizor. Iza njega izviruje "ami 8", automobil koji je često krasio evropske, ali i ulice ondašnje Jugoslavije. I danas je ostao kao odličan "citroenov" model sa neobičnim vešanjem koje je od vožnje tvorilo udobno ljuljuškanje.

Tada još nije izgledalo da će okolina centra "Sava" postati današnji beogradski "siti", poslovni centar sa brojnim armiranobetonskim zdanjima koja će uveliko odražavati današnji, ubrzani ritam života i neprikosnovenu poziciju finasijskih institucija.

Brz rast novog dela grada, parcelisanog u blokove, u prvo vreme je zbunjivao njegove stanovnike, da bi do danas ovaj deo postao najpopularniji za život. Širina bulevara, manje skučenosti nego u centru Beograda, sada ovde stvara najudobnije mesto za stanovanje. Nije uvek bilo tako, ali, dabome, vremena se menjaju...


PROČITAJTE JOŠ:
BEOGRADSKE PRIČE: Od braće Limijer do kneza Mihaila

"MEANDER"

Jedno zdanje u novobeogradskom bloku 21 ušlo je u istoriju ovog dela grada, ali i Balkana - po svojoj dužini. Stanovnici ovog bloka često su je zvali "Kineski zid", ali je češće u istoriji gradske arhitekture pominjana kao "Meander".

Lamela koja se razlomljenim putem prostire iza popularnih "Šest kaplara", a okružuje zdanje Desete beogradske gimnazije dugačka je gotovo pun kilometar i tako je ušla u istoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Каја

05.09.2019. 16:14

Подизао се неки "Нови Београд" истовремено са разарањем постојећих зграда "Старог Београда" које је и данас у току падањем делова фасаде на главе пролазника.