Lekari o stanju bebe koju je majka bacila u kontejner

E. V. N.

sreda, 28. 08. 2019. u 21:30

Лекари о стању бебе коју је мајка бацила у контејнер

Foto P. Milošević Zgrada Mirjane G. i kontejner u koji je bacila novorođenče

U tužilaštvu saslušana Mirjana G. (33) zbog sumnji da je pokušala da ubije novorođenče. Dečak i dalje na odeljenju neonatologije u klinici u Tiršovoj, u dobrom je zdravstvenom stanju

BEOGRAĐANKA Mirjana G. (33) priznala je u sredu na saslušanju u Višem tužilaštvu da je svoju tek rođenu bebu u ponedeljak bacila u kontejner ispred zgrade u Žarkovu gde živi. Ona, međutim, nije iznela detalje o svim okolnostima i zašto je to učinila, a tužilac je predložio da joj se odredi pritvor. U ovom slučaju tek sledi saslušavanje svedoka i veštačenja, kao i odluka o kvalifikaciji krivičnog dela, u skladu sa rezultatima istrage.

Pročitajte još: Majka priznala da je ostavila bebu u kontejneru, određen joj pritvor

Mirjani G. određen je pritvor do 30 dana, jer je za krivično delo za koje se tereti zaprećena kazna veća od 10 godina zatvora i jer je samo krivično delo uznemirilo javnost, što može ugroziti vođenje krivičnog postupka.

Veštačenja koja slede trebalo bi da pokažu da li je Mirjana bila svesna svojih postupaka i usled čega je donela odluku da ostavi dete u kontejneru, kao i kada je beba rođena. Njoj se, zasada, na teret stavlja krivično delo teško ubistvo u pokušaju.

Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, sumnja se da je žena rodila dete sama, bez lekarske pomoći. Potom je, navodno, dečaka stavila u kesu i odnela do kontejnera ispred zgrade u kojoj živi sa ocem i sedmogodišnjim sinom, koga je dobila u ranijoj vezi. Bebu je u ponedeljak pronašao penzioner Slobodan Cvetković, dok je šetao svog psa. Novorođenče je potom smešteno u bolnicu u Tiršovoj.

On je u stabilnom zdravstvenom stanju, i svi vitalni parametri su mu u granicama normale, rečeno je u sredu "Novostima" u Univerzitetskoj dečjoj klinici.

Pročitajte još: DRAMA DEČAKA KOJI JE PRONAĐEN U KONTEJNERU: Majku priveli, javio se otac odbačene bebe

- Svi pregledi i analize koje smo uradili u prethodna tri dana, od kada je beba dovezena kod nas, pokazuju da je zdrava i vitalna - kažu u "Tiršovoj".

Dečak se nalazi na odeljenju neonatologije, a lekari iz "Tiršove" potvrđuju da za vreme od kada je na opservaciji u ovoj klinici, nije imao nikakvih zdravstvenih problema.

Mališan će ostati u "Tiršovoj" do završetka postupka koji je počela socijalna služba, odnosno do donošenja odluke o njegovom zbrinjavanju, rečeno nam je u sredu u ovoj klinici.

U krivičnom postupku koji se vodi protiv njegove majke, u dečakovo ime biće određen i punomoćnik, koji će voditi računa o njegovim interesima.

Foto Fejsbuk


Podsetimo, tek rođena beba, svega nekoliko sati otkako je došla na svet, još sa pupčanom vrpcom i posteljicom, pronađena je u ponedeljak ujutru u kontejneru u Ulici prote Milorada Pavlovića u beogradskom naselju Žarkovo. Slobodan Cvetković za "Novosti" je ispričao kako je iz kontejnera čuo zvuke, a u prvi mah je posmislio da je reč o nekoj životinji.

Nakon što je beba pronađena, u toku dana policija je privela majku, koju je prijavila jedna poznanica. Žena je posumnjala da je reč o njoj, kada je u medijima videla sliku zgrade. Mirjana se, prema rečima prijateljice upućene u porodične odnose, sama porodila u osmom mesecu trudnoće. Stomak je krila od svih, uključujući i kolege iz ribarnice, a i svom dečku, ocu bebe, rekla je, navodno, da je abortirala i nisu bili u kontaktu mesecima.


POMOĆ "HALO BEBE"

SLUŽBA "Halo beba", koja radi pri Zavodu za javno zdravlje u Beogradu, može da pruži pomoć porodicama koje se suočavaju sa psihološkim promenama koje se javljaju sa dolaskom bebe na svet, kako se slučajevi ostavljenih beba, poput one u Žarkovu, ne bi ponovili, rekao je prvi čovek glavnog grada Zoran Radojičić.

Kada se neko obrati telefonskom savetovalištu, "Halo beba" ima poseban odnos preko svojih patronažnih službi sa onima koji imaju psihosocijalne probleme. Kontaktiraju potom sa Centrom za socijalni rad i uspostavljaju komunikaciju sa tim porodicama i decom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije