Veće kazne za nekošenje

B. B.

nedelja, 25. 08. 2019. u 18:20

Веће казне за некошење

Oko 350.000 hektara pod ambrozijom / Foto: M. Anđela

Gradonačelnik Zoran Radojičić najavio osnivanje tima za borbu protiv ambrozije. Pripremiće se strategija za narednih 20 godina za rešavanje ovog problema

GRAD će formirati stručni tim, koji će napraviti strategiju rešavanja problema širenja ambrozije u narednih 20 godina. Kazne za vlasnike parcela, koji nisu uništili ovu korovsku biljku, biće povećane, najavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Prema rečima Radojičića, širenje ambrozije je veliki problem sa kojim se grad suočava u proteklih nekoliko godina i zahteva dugoročan pristup u njegovom rešavanju, kako bi se ova biljka iskorenila. On je podsetio da je prošle godine izdvojeno 30 miliona dinara, a ove duplo više za uništavanje ovog korova.

- Nadamo se da će se napredak videti, iako ove godine kišni dani nisu bili povoljni za njeno suzbijanje - rekao je Radojičić. - Ambrozija pravi zdravstvene probleme našim sugrađanima i važno je da ovome pristupimo ozbiljno i odgovorno.

Gradonačelnik navodi da je ovaj problem tipičan primer kako se samo dugoročnim planiranjem može doći do kvalitetnih rezultata. On je podsetio da u Beogradu ima 350.000 hektara, od čega jedan deo uređuje "Zelenilo Beograd", dok su ostali delovi privatna svojina.

- Po uredbi Vlade Republike Srbije vlasnici ovih parcela su dužni da suzbijaju ambroziju, što oni očigledno ne rade, te smo prinuđeni da kazne budu pooštrene - naglasio je gradonačelnik Beograda.

Pročitajte još: Ambrozija ušla u "crvenu zonu"

- Strategijom koja bude usvojena biće predviđeno i povećanje kazne za neodgovorne vlasnike zemljišta.

Mnogi Beograđani već danima osećaju "divljanje" ambrozije po izuzetno izraženim simptomima alergije.

Foto:Beoinfo


DESET PUTA VIŠE

PREMA podacima Agencije za zaštitu životne sredine, na većini mernih mesta izmerene su povećane koncentracije polena ambrozije, i to od dva do 10 puta iznad graničnih.

Na Novom Beogradu "registrovana" 674 polenova zrna u metru kubnom vazduha, što je veoma visoka koncentracija za osobe koje su alergične na polen ambrozije, ističu stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije