OD 1. septembra, Mladenovčani će do prestonice moći da stignu gradskom železnicom, saznaju "Novosti". Nova linija BG voza, na relaciji Beograd centar - Mladenovac - Beograd centar (Prokop) imaće tri polaska radnim danima, i dva vikendom.

Prvi voz gradske železnice put Mladenovca krenuće iz stanice Prokop. Radnim danima polasci iz stanice Beograd centar su u 4.22 i popodne u 15.56 i 16.56. Iz Mladenovca, jutarnji polasci su u 5.47 i 6.07, a popodnevni polazak je u 18.02. Subotom, nedeljom i državnim praznicima, polasci iz prestonice su u 4.22 i 15.56, a iz stanice u Mladenovcu u 6.07 i 18.32.


PROČITAJTE JOŠ: Na popravnom ispitu 1.000 đaka

To znači da Mladenovčani, koji u jutarnjim časovima ne mogu da uđu u autobuse na liniji 493 za Beograd, sada na raspolaganju imaju i dva jutarnja polaska BG voza. Kako navode iz JKP "Beogradski metro i voz", kapacitet elektromotorne garniture koja saobraća na ovoj liniji je 300 mesta za sedenje i 300 za stajanje, a vreme putovanja je oko sat i 20 minuta. Voz će se, iz pravca Mladenovca, zaustavljati na stanicama: Vlaško polje, Sopot Kosmajski, Ralja, Ripanj tunel, Klenje, Ripanj, Resnik, Kijevo, Kneževac, Rakovica, Beograd centar.

- Autobus na liniji 493 do BAS, kada nema gužve, stiže za sat. Videćemo da li se isplati putovati sat i 20 minuta do Prokopa, a onda opet čekati prevoz kako bi stigli do posla, škole, lekara... - kaže Mladenovčanka Ivana Ivanović.

- Ipak, kako bi izbegli gužvu i guranje po autobusima, mnogi će možda i želeti da idu železnicom.

U JKP "Beogradski metro i voz" napominju da Mladenovčani lako mogu da ostvavre vezu sa drugim delovima grada.

- Putnici u stanici Beograd centar mogu da presednu na voz koji saobraća na liniji Ovča - Batajnica - Ovča. Vezu sa vozom na relaciji Resnik - Ovča - Resnik mogu da ostvare presedanjem u stanicama Resnik, Kijevo, Kneževac i Rakovica - kažu u ovom preduzeću.

Na ovoj, kao i na prve dve linije BG voza, važe isključivo "bus plus" karte za javni gradski prevoz. Na pitanje ima li validatora u garniturama i na stanicama duž trase, kako bi se kontrolisala naplata karata, iz "Beogradskog metroa i voza" odgovaraju:

- Formirana je komisija koja trenutno radi na unapređenju usluge BG voza, i čiji je zadatak, pored ostalog, i da obezbedi uslove za ugradnju validatora na svim stajalištima kojima saobraćaju vozovi iz sistema BG voza.


PROČITAJTE JOŠ: Čiste i spomenik Knezu Mihailu

ŠINAMA I DO LAZAREVCA

OD 15. decembra, biće uspostavljene i linije BG voza na relaciji od Lazarevca do Ovče i od Lazarevca do Resnika.

Planirana su tri polaska iz Lazarevca do Ovče, tri iz Ovče do ove opštine. U planu su i tri polaska iz Lazarevca ka Resniku i tri iz Resnika do Lazarevca.