Na popravnom ispitu 1.000 đaka

B. Borisavljević

četvrtak, 22. 08. 2019. u 15:31

На поправном испиту 1.000 ђака

Školarci vežbaju za usmeno odgovaranja Foto D. M.

Umesto da uživaju u letnjem raspustu, pojedini učenici srednjih škola moraju da popravljaju jedinice. Najveći problem matematika, fizika i hemija. Profesori imaju obavezu da drže pripremnu nastavu

DOK đaci odbrojavaju dane do kraja letnjeg raspusta, u srednjim školama se već uveliko radi. Oni koji su bili lenji tokom školske godine ili su bežali sa časova morali su, umesto odmora, da zagreju stolicu i polažu popravne ispite, kako bi upisali naredni razred. Među njima ima i dece koja su, zbog bolesti ili drugih opravdanih razloga, morala da izostaju iz škole.

Prema nezvaničnim procenama, u prestonici svake godine oko 1.000 učenika izađe na popravni ispit, zbog jedne ili dve slabe ocene. Najviše nedovoljnih ocena je iz matematike, fizike i hemije. Ipak, iz Foruma srednjih stručnih škola upozoravaju da se broj učenika koji ne završe razred u roku zbog slabih ocena, iz godine u godine smanjuje.


PROČITAJTE JOŠ:
UNICEF poziva Beograđane da pomognu izgradnju igrališta za decu sa invaliditetom

- Sve manje đaka izalazi na popravni, jer nastavnici sve više poklanjaju ocene - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. - Kako bi škola bila na "dobrom glasu" važno je da ima što manje jedinca i ponavljača. Kao opravdanje za slabe ocene učenici navode da - nastavnici nisu držali dopunsku nastavu, da im nije upisana ocena kada su odgovarali, da nije evidentirana njihova aktivnost tokom časa... Zatim, odgovaraju pred komisijom koja im popravi jedinicu.

Antić ističe da nikoga ne interesuje to što učenici ne dolaze na časove dopunske nastave, pa posle "prozivaju" nastavnike da nisu držali časove. On naglašava da su rad i disciplina u školi veoma loši, kao i da svi idu linijom manjeg otpora, pošto su nastavnicima "vezane" ruke. Kako bi izbegli rasprave sa učenicima i njihovim roditeljima, lakše je omogućiti deci da odgovaraju pred komisijom.

Profesori imaju obavezu da učenicima drže pripremnu nastavu pre izlaska na popravni ispit. Pravilima je predviđeno da im je "norma" 10 odsto od ukupnog broja časova za određeni predmet. Većina đaka koja izađe na popravni ispit dobije prelaznu ocenu. Ako su nezadovoljni zato što nisu prošli, ili ocenom koju su dobili, učenici imaju pravo da se žale Republičkoj prosvetnoj inspekciji, kojoj stigne oko 200 primedaba. U tom slučaju đaci polažu ispit ponovo, ali pred komisijom iz druge škole.


PROČITAJTE JOŠ:
Vesić: 3 festivala, 3 nedelje, milion posetilaca, 1 Beograd

NAJČEŠĆE SE PONAVLjA PRVI RAZRED

STATISTIKA govori da se najčešće ponavlja prvi razred srednje škole, što se objašnjava činjenicom da se učenici nisu navikli na novu sredinu, profesore, promenu škole. Kako odmiče školovanje, broj učenika sa slabim ocenama i onih koji ponavljaju razred je sve manji, tako da su u četvrtoj godini retkost. U srednjim stručnim školama je mnogo više učenika sa jedinicima nego u gimnazijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije