Istorijski arhiv: Dokumentacija na sigurnom

E. B. R.

21. 08. 2019. u 16:39

Историјски архив: Документација на сигурном

Foto P. Mitić

Depoi Istorijskog arhiva grada dobili najsavremeniji sistem zaštite od požara, rasvete i protoka vazduha. Pored postojeće, biće izgrađena i nova zgrada Arhiva - najavio Goran Vesić

Završena je obnova dela Istorijskog arhiva Beograda. Potpuno su sređena dva depoa i sada imaju najsavremeniji sistem zaštite od požara, sistem klimatizacije i grejanja, kao i postavljenu led rasvetu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je važan ovaj dan, jer je ove godine završen najveći kulturni projekat u prestonici u koji je uloženo više od 140 miliona dinara.

- Sređena su dva depoa, veličine oko 1.200 metara kvadratnih, u koji je smešteno oko 13 kilometara arhivske građe. Reč je o najsavremenijim uslovima čuvanja, sa određenom temperaturom i zaštitom od požara - istakao je Vesić.

On je istakao da je reč o istoriji grada Beograda i dodao da je veoma važno da se arhivska građa konačno čuva na pravilan način, a ujedno je najavio i nova ulaganja u arhiv, kao i izgradnju nove zgrade pored postojeće.


PROČITAJTE JOŠ:
Ruše sve objekte na ulazu u budući tunel

- Nova zgrada će omogućiti korisnicima Arhiva uslugu koja je primerena 21. veku. Takođe smo pokrenuli nekoliko projekata digitalizacije arhivske građe. Prvi je digitalizacija građe o životima ljudi koji su ubijeni u logoru Staro sajmište tokom Drugog svetskog rata. Uspešno smo digitalizovali oko 3.500 kartona o Jevrejima koji su ubijeni. Primerak tog projekta je predat Muzeju Holokausta u Vašingtonu, drugi prmerak sam lično predao Memorijalnoj ustanovi za žrtve i heroje Holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu, dok je treći primerak ostao u Istorijskom arhivu Beograda - ukazao je zamenik gradonačelnika.


DIGITALIZACIJA POSLOVNIH KNjIGA

U najavi je digitalizacija i poslovnih knjiga koja će omogućiti građanima da rešavaju svoje statuse pred Fondom PIO, a sve u skladu sa namerom Vlade Republike Srbije da sva istorijska građa bude digitalizovana, jer to našim građanima omogućava brzo i efikasno rešavanje problema koji se odnose na penzione zahteve u preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije