PREMA najnovijim podacima Agencije za zaštitu životne sredine koncentracije polena ambrozije u vazduhu trenutno su znatno iznad prosečnih vrednosti. U mernim stanicama na Novom Beogradu i "Zeleno brdo" na Zvezdari prisutnost polena ove korovske biljke nalazi se od prošle nedelje u "crvenoj zoni", koja označava visoku koncentraciju, sa tendencijom rasta u narednim danima.

Međutim, iako je najavljivano da će ambrozija alergičnima smetati tek od sredine meseca, povećana prisutnost ove invazivne korovske biljke beleži se još od početka avgusta. Alergičnima bi spas, barem privremen, mogle da donesu samo kiše. Međutim, prema prognozama meteorologa, padavine, koje mogu da utiču na smanjene prisustva ambrozije, ne očekuju se u narednih deset dana.


PROČITAJTE JOŠ: Fontana na Trgu Nikole Pašića ostaje i posle rekonstrukcije

- Najveće koncentracije polena su u prepodnevnim satima, a svakako da su najugroženiji sugrađani koji žive blizu reka, kao i oko neuređenh zelenih površina - objašnjavaju stručnjaci. - Dodatni problem je što vetar može da prenese polen i više od 100 kilometara sa mesta izvora, tako da ne bi trebalo da iznenadi činjenica da polen može dospeti u našu prestonicu i sa obližnjih njiva van Beograda.

Iako su nadležne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju aktivno radile na suzbijanju ove korovske biljke još od maja, pozitivni rezultati su jedva vidljivi. Monitoringom je bilo predviđeno da bude uništeno 120 hektara, što su nadležne ekipe i pokosile. Međutim, najveći problem su površine poljoprivrednog karaktera i privatne parcele koje su građani dužni sami da kose, a koje retko ko održava.

Takođe, Uredbom o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija, a u okviru Odluke o komunalnom redu, vlasnici parcela se obavezuju na uništavanje ove biljke. Zbog neuništavanja ambrozije, korisnici i gazde zemljišta mogu biti kažnjeni novčano, iznosom od 15.000 do 150.000 dinara. Ako se kazna plati u roku od osam dana, iznos se smanjuje za polovinu, što većina vlasnika i koristi, a livade pune korovske biljke ostaju nepokošene.

Foto TanjugPROČITAJTE JOŠ: Alarmi čuvaju vrtiće od krađa

PREPORUKE

STRUČNjACI apeluju da osobe koje su alergične na ambroziju u šetnju po prirodi izlaze samo posle kiše, kada je koncentracija polena najmanja. Preporučuje se da zatvaraju prozore stana ili automobila, da ne suše veš napolju jer mokre stvari

sakupljaju polen, kao i da ne izlaze iz domova u toku prepodneva jer je tada koncentracija polena u vazduhu najveća.