Do kraja avgusta očekuje se objavljivanje tendera za izgradnju doma zdravlja u Borči, koja bi trebalo da počne u oktobru, najavio je gradonačelnik Zoran Radojičić. Biće pokrenuta javna nabavka za izvođenje radova i vršenje stručnog nadzora, a priprema konkursne dokumentacije je u toku.

- Očekujemo da izgradnja doma zdravlja u Borči, u okviru Doma zdravlja Palilula, počne na jesen. Planirani rok za završetak radova je 12 meseci od početka izgradnje, što znači da ćemo do kraja 2020. godine imati nov dom zdravlja koji će odgovoriti potrebama stanovnika leve obale Dunava. Procenjena vrednost investicije iznosi oko 800 miliona dinara sa PDV - istakao je prvi čovek prestonice.


PROČITAJTE JOŠ:
BG pijace: Voće slatko, cene kisele

Zdravstvena stanica u Borči gradiće se u Ulici Koste Manojlovića, a sekretarijati za zdravstvo i investicije pratiće izvođenje radova.

- U objektu površine veće od 6.800 metara kvadratnih, pacijentima će na jednom mestu biti dostupne sve specijalističke službe - laboratorije, službe za fizikalnu medicinu, ordinacije interne medicine, psihijatrije, oftalmologije, otorinolaringologije i stomatologije. U njemu će raditi skoro 50 lekara opšte prakse i drugih specijalizacija, desetak stomatologa, oko 90 medicinskih sestara, kao i prateći medicinski i nemedicinski kadar, kako bi se odgovorilo na potrebe pacijenata - poručio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je izgradnja doma zdravlja u Borči još jedan korak ka ravnomernom razvoju svih beogradskih opština i obezbeđivanju uslova za kvalitetan život svih Beograđana.

Sadašnji dispanzer u Borči


- Želimo da unapredimo život svih Beograđana, bez obzira na to u kom delu grada oni žive. Borča ima oko 70.000 stanovnika i postoji tendencija rasta broja stanovnika. Izgradnja ovog objekta je neophodna. Trenutni kapaciteti nisu dovoljni za sve naše sugrađane na levoj obali Dunava. Ovim projektom dobijamo novu zdravstvenu stanicu koja će pružiti kvalitetnu medicinsku uslugu u naselju. Građani neće morati da odlaze daleko od mesta stanovanja, što će smanjiti gužve i liste čekanja - rekao je Radojičić.


PROČITAJTE JOŠ:
Pohitali da spasu bolesnu devojčicu

STIŽE I NEOPHODNA OPREMA

U cilju obezbeđivanja adekvatne zdravstvene usluge i pomoći u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Radojičić je naveo da će tri doma zdravlja (Vračar, Zemun i Mladenovac) dobiti ultrazvučne aparate u vrednosti od 12 miliona dinara.

Takođe, domovi zdravlja u Barajevu, Surčinu, Zemunu, Grockoj i na Vračaru dobijaju medicinsku opremu i značajne aparate u vrednosti od 10 miliona dinara, dok u DZ Zvezdara stiže digitalni rendgen aparat u vrednosti od 12 miliona dinara.