Radionicama do odličnih ocena

S. B. Milošević

18. 08. 2019. u 18:10

Centar "Oko" pomaže deci da se prilagode školskom sistemu. Sistem podrške značajan i roditeljima mališana

Радионицама до одличних оцена

Foto Centar "Oko"

KAKO bi se prilagodili školskom sistemu i na vreme završavali svoje zadatke, deci iz osetljivih grupa pomažu volonteri Centra za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i vrednosti "Oko" iz Mladenovca.

Ovaj centar, u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda, već drugu godinu realizuje projekat "Kontinuirana podrška integraciji romske dece u predškolski i školski sistem".

Ideja je da se mališanima obezbedi podrška za pripremu, integraciju i uključivanje u obrazovni sistem, kako bi se smanjili rizici od napuštanja školovanja i ispadanja iz sistema obrazovanja.

- Projekat predviđa sprovođenje vaspitno edukativnih radionica u okviru kojih se deci osnovnoškolskog uzrasta pruža podrška u obnavljanju i savladavanju gradiva, kao i izradi domaćih zadataka - pojašnjava Ivan Soskić, koordinator projekta. - Sa decom ranog uzrasta radimo na adaptaciji i uključivanju u sistem predškolskog obrazovanja.

Ovaj vid podrške nije značajan samo za decu, koja na ovaj način stiču radne navike, uče i redovno pohađaju nastavu, već i za njihove roditelje. Mnogi od njih nemaju završenu osnovnu školu i ne mogu da pomognu svojoj deci, čak i ako žele, da se izbore sa gradivom. Zato roditelji ističu da kroz projekat dobijaju veliku podršku i pomoć u pravilnom usmeravanju svojih školaraca.

RADNO I NA RASPUSTU

TOKOM trajanja letnjeg raspusta, saradnici rade na pripremi dece predškolskog uzrasta na uslove rada koji ih očekuju u obdaništu. Sa školarcima pak obnavljaju gradivo iz prethodne školske godine, a već od 1. septembra radiće na savladavanju tekućeg gradiva i izradi domaćih zadataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije